PREDSJEDNIK UEFA-E

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je u razgovoru za The Associated Press poručio klubovima koji nisu napustili Superligu da neće igrati Ligu prvaka ako ne promijene stajalište.

Superligu još nisu napustili Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan. Milan je bio blizu izlaska, ali i dalje to nije potvrdio.

“Kristalno je jasno da će klubovi morati odlučiti jesu li u Superligi ili su evropski klub. Ako kažu da su u Superligi, onda, naravno, neće igrati Ligu prvaka. Ako su spremni to napraviti, onda neka igraju u svom takmičenju”, rekao je Slovenac.

Nije poznato kakve će sankcije snositi klubovi koji su se odvojili u Superligu, ali Čeferin ističe da je drugačija situacija s klubovima koji su priznali grešku i napustili projekt.

“Još uvijek čekamo pravne stručnjake i onda ćemo donijeti odluku, ali svi će snositi posljedice za svoje odluke i oni to znaju. Drugačija je situacija između klubova koji su priznali svoju pogrešku i koji su rekli da će napustiti projekt. Ostali uglavnom znaju da je taj projekt mrtav, ali vjerovatno ne žele to prihvatiti”, izjavio je.

Brojni nogometni savezi su i dalje zabrinuti, a UEFA će s njima organizirati sastanak na kojem će raspraviti što mogu učiniti kako bi spriječili stvaranje Superlige.

“Danas smo se na sastanku izvršnog odbora složili da ćemo se povezati s nacionalnim federacijama, nogometnim savezima i ligama koje su zabrinute. To će biti iduće sedmice pa ćemo vidjeti što mogu pojedini savezi, što mogu federacije, a što može UEFA”, zaključio je.

Autor: Index.hr