IZNIJELI ARGUMENTE

Slavni brazilski klub Santos tvrdi da Lionel Messi nije prošle sedmice oborio rekord legendarnog Pelea po broju postignutih golova za jedan tim te je uputio protestnu notu.

Naime, iz Santosa su objasnili kako je Pele postigao ukupno 1.091 gol, a ne samo 643 koliko se ovih dana navodi jer ističu da u tom manjem broju nisu uračunati prijateljski mečevi.

Pele je u takvim utakmicama postigao čak 448 golova, a mnogi od njih bili su postizani protiv nekih skoro nenogometnih klubova koji su bili skupljani za svečane prilike.

"Među tih 448 osporavanih golova su i neki protiv velikih klubova tih godina. Pele je dao osam golova Interu iz Milana, tresao je mreže River Platea, Boce Juniors, Reala, Juventusa, Lazija, Napolija, Benfice... Čak je i Barcelona primala golove od njega, dao joj je četiri gola u četiri utakmice. Postoji argument nekih analitičara da su mnogi od tih 448 golova postignuti u prijateljskim mečevima protiv slabih rivala, malih ili regionalnih timova. Međutim, i ti mečevi su se igrali u zvaničnoj opremi, po svim pravilima igre i službeno su zavedeni. Podsjećamo da je i za prijateljske utakmice potrebno da se dobije odobrenje regionalne ili nacionalne federacije. Da li je rival jak ili ne, ne znači ništa za statistiku. Brojke su nedodirljive. Pogodak protiv Eibara vrijedi statistički jednako kao onaj protiv Valencije. Gol protiv ekipe iz Surinama vrijedi koliko i onaj protiv Reala nasred Santiago Bernabeua", poručili su iz Santosa.

Podsjetimo, Messi je postigao 644 gola za Barcelonu, odnosno jedan više od Pelea, ali iz Santosa zahtijevaju da se i njihovom pulenu računaju golovi iz prijateljskih mečeva budući da je tako, kako ističu, urađeno i sa slavnim Argentincem.