ODBRANIO TITULU

NBA liga je dobila nove/stare pobjednike takmičenja u šutiranju trojki i zakucavanju na All-Star vikendu u Indianapolisu.

U takmičenju u zakucavanju je drugu godinu zaredom slavio igrač koji uopće ne igra u NBA ligi. Mac McClung igra u Razvojnoj ligi, a u finalu je pobijedio zvijezdu Bostona Jaylena Browna i to tako što je u posljednjem zakucavanju u finalnoj seriji preskočio Shaquille O'Neala.

Košarkaš Osceol Magica iz Razvojne lige je tako postao sedmi višestruki prvak takmičenja u zakucavanju, a prvi koji je odbranio naslov nakon Zacha LaVinea 2016. godine dok je jedini trostruki pobjednik u historiji Nate Robinson.

U šutiranju trica je drugu godinu zaredom slavio Damian Lillard koji je u finalu pobijedio Karl-Anthony Townsa i Trae Younga.

Tako je Lillard postao prvi koji je osvojio takmičenje u tricama dvije godine zaredom nakon Jasona Kapona koji je to uradio 2007. i 2008. godine dok su Larry Bird i Craig Hodges rekorderi sa po tri titule.

Jedan od onih koji su ovaj naslov osvajali dvaput Steph Curry, ovaj put nije se takmičio u šutiranju trojki, ali je nakon Lillarda stupio na scenu sa Sabrinom Ionescu u posebnom takmičenju u kojem je bio cilj dati odgovor ko je najbolji šuter na svijetu.

Ionescu je na prethodnom WNBA All Staru, gdje se šutira sa lakšom loptom i sa manje udaljenosti, ostvarila nevjerovatnih 37 od 40 bodova, a Curry je rekorder u NBA ligi sa 31 bodom. Zvijezda New York Libertyja je na kraju ostvarila 26 bodova, a Curry je do pobjede došao pretposljednjom loptom i završio sa 29 bodova te za nagradu dobio pojas za najboljeg šutera poput onih u borilačkim sportovima.

Vrijedi istaći da je Curry na parket je izašao u dresu s posvetom legendarnom srbijanskom košarkašu Dejanu Milojeviću koji je preminuo prije nekoliko dana od posljedica srčanog udara.

I konačno u takmičenju Skills Challenge slavila je domaća ekipa Indiane koju su predstavljali Tyrese Haliburton, Bennedict Mathurin i Myles Turner.

Završni događaj All Star vikenda je utakmica između Istoka i Zapada i igra se u noći s nedjelje na ponedjeljak u 2:00 sati po srednjoevropskom vremenu.