JEDNOGLASNA ODLUKA

Na kongresu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) održanom juče u Manili (Filipini) izabran je novi predsjednik krovne kuće svjetske košarke.

Novi predsjednik FIBA-e bit će katarski šeik Saud Ali Al Thani, koji će na toj poziciji naslijediti Hamanea Nianga. Al Thani je jednoglasno izabran za novog predsjednika.

Riječ je o bivšem potpredsjedniku FIBA-e te prvom čovjeku azijskog odjela FIBA-e još od 2002. godine. Prvi je čovjek Olimpijskog komiteta Katara te je dugo obavljao funkciju i predsjednika Košarkaškog saveza Katara.

“Velika mi je čast preuzeti ovu odgovornost: za mene, za moju zemlju Katar i za naš kontinent Aziju. Sada predstavljam interese svih 212 nacionalnih federacija u svim pet regija. Košarka je globalni sport i to je naša najvažnija snaga. Danas mogu obećati samo jedno, a to je da ću vrijedno raditi s čelnicima FIBA i kompletnim Centralnim odborom za dobrobit košarke i za dobrobit FIBA", poručio je Al Thani nakon imenovanja.

Izabrani su novi članovi Centralnog odbora FIBA-e, koji će se prvi put sastati 9. septembra u Manili na dan finala Svjetskog prvenstva u košarci.