PREVARA STOLJEĆA

Kladioničarski skandal potresa srbijanski sport. Čak 30 igrača koji su igrali Košarkašku ligu Srbije nalazi se pod istragom zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica.

Ipak, cjelokupan lanac u ovoj prevari bit će veoma teško otkriti. FIBA je povukla momentalne poteze i zabranila promjenu klubova svim igračima koji su na bilo koji način umiješani u ovo. Oni neće smjeti mijenjati timove do okončanja istrage.

Već godinama srbijanska košarka nalazi se u kandžama namještanja. O tome gotovo da niko nije bio spreman javno govoriti i ta tema je pod oznakom "tabu". Veliki broj igrača se kladi na mečeve koje sami igraju. U jednom momentu je srbijanska košarkaška liga bila izbačena iz ponude gotovo svih kladionica. Međutim, brzo je vraćena, ali je nastavljeno po starom - klađenje, klađenje, klađenje.

"Prosječna plata u srbijanskoj košarkaškoj ligi je između 500 i 1.000 eura. Većina igrača nema druge prihode, a novac koji dobijaju od košarke nije dovoljan ni za osnovne potrebe. To je, nažalost, mnogima bio signal da se upuste u namještanje mečeva. Da je sve to ostalo na zaradama od klađenja od nekoliko hiljada eura, vjerovatno nikad ne bi ni dospjeli pod sumnju, ali pošto je novac koji su zarađivali od kladionica bio sve veći i stigao čak do milionskih iznosa, upalio se alarm kod bukmejkera i oni su o svemu obavijestili FIBA-u", naveo je sagovornik Kurira dobro upućen u kompletan slučaj.

Nastavak priče je gotovo filmski.

"Kladionice su masovno počele da prijavljuju ogromne uplate na mečeve Košarkaške lige Srbije, a tu ne postoji efikasan sistem kao što su to u nogometu razradile FIFA i UEFA, pa je sve to trajalo. Gomilao se spisak spornih mečeva pa je morala da bude pokrenuta istraga, koja je dovela da nevjerovatnog broja igrača koji su umiješani u sve to. Pokušavaju sada svi da se operu i da smanje broj mečeva i igrača na minimum, kako ne bi pukla još veća bruka", kaže sagovornik.

Što se tiče FIBA-e, oni neće izdati dozvolu za pristupanje drugom klubu nijednom igraču koju je umiješan u ovo. Međutim, neće se sve na tome završiti. Iz svjetske kuće košarke insistiraju da se sprovede detaljna istraga vezana za kompletnu sezonu Košarkaške lige Srbije.