PREGLED DEŠAVANJA

U 2023. godini bilo je mnoštvo sportskih dešavanja, a bez ikakve sumnje najljepše uspomene će imati oni koji su pokorili svijet, a tu se prije svih misli na nogometaše Manchester Cityja, košarkaše Njemačke, ali i individualce poput Lionela Messija, Novaka Đokovića i Jona Jonesa koji su riješili pitanje GOAT statusa u svojim sportovima.

Početak januara je, tradicionalno, prošao u znaku Novogodišnje turneje u skijaškim skokovima na kojoj je trijumfovao Norvežanin Halvor Egner Granerud.

Svjetsko prvenstvo u rukometu osvojila je Danska, dok je prvi teniski Grand Slam sezone Australian Open prošao u znaku Novaka Đokovića i Arine Sabalenke.

Real Madrid je na samom početku februara osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo, a Svjetsko prvenstvo u skijanju je obilježio Marco Odermatt koji je osvojio dva zlata.

Kansas City Chiefsi su osvojili NFL pobjedom u finalu play-offa, popularnom Super Bowlu nad Philadelphia Eaglesima, dok je Islam Mahačev pobjedom nad Alexanderom Volkanovskim odbranio titulu prvaka lake kategorije UFC-a.

Mart su obilježile dvije borbe u UFC-u. Na samom početku, tačnije 5., Jon Jones se u povratničkoj borbi nakon tri godine okitio titulom prvaka teške kategorije UFC-a pobjedom nad Cyrilom Ganeom, a 18. je Leon Edwards protiv Kamarua Usmana odbranio titulu u velteru.

Od značajnijih događaja u aprilu vrijedi izdvojiti povratak Israela Adesanye na tron u srednjoj kategoriji UFC-a nakon što je nokautirao Alexa Pereiru, te trijumf košarkašica Fenerbahčea u Euroligi za žene pobjedom nad Familom Schio u finalu.

Maj je bio znatno bogatiji sportskim događajima u odnosu na prethodne mjesece. Na početku mjeseca Giro d'Italiju je osvojio slovenski biciklista Primož Roglič, na Svjetskom prvenstvu u hokeju trijumfovala je Kanada, dok su kadetski nogometaši Njemačke bili najbolji na U17 Euru.

Košarkaši Real Madrida su stigli do 11. titule u Euroligi, dok su mladi reprezentativci Urugvaja osvojili U20 Svjetsko prvenstvo.

Novak Đoković i Iga Swiatek su osvojili Roland Garros, a basketaši Srbije su bili najbolji na 3x3 Svjetskom prvenstvu.

Sevilla je pobjedom nad Romom ostala na savršenom skoru u Evropskoj ligi s obzirom da je sedmi put trijumfovala iz sedam nastupa u finalu tog takmičenja (uključujući i bivši Kup UEFA).

Juni je bio rezervisan za najvažnije finalne susrete evropskih nogometnih takmičenja. Ligu prvaka je prvi put u historiji osvojio Manchester City pobjedom nad Interom, dok je West Ham trijumfom nad Fiorentinom osvojio Konferencijsku ligu.

Ligu prvaka za žene je osvojila Barcelona savladavši Wolfsburg, nogometaši Španije su osvojili Ligu nacija pobjedom nad Hrvatskom, a osvajači U21 Eura su postali Englezi trijumfom nad Španijom.

Nikola Jokić je odveo Denver Nuggetse do titule prvaka NBA lige, dok su košarkašice Belgije osvojile titulu na Eurobasketu za žene.

Juli je počeo U19 Eurom na kojem je trijumfovala Italija pobjedom nad Portugalom u finalu, dok su osvajači Wimbledona postali Carlos Alcaraz i Marketa Vondroušova.

Jedan od najvećih skandala u 2023. godini desio se u augustu na Svjetskom prvenstvu za nogometašice kada je predsjednik Nogometnog saveza Španije Luis Rubiales nakon osvajanja titule njegove selekcije na silu u usta poljubio nogometašicu Jennifer Hermoso, zbog čega je kasnije izbačen iz nogometa na tri godine.

Turkinje su postale prvakinje na Evropskom prvenstvu za odbojkašice, dok je Manchester City osvojio Superkup Evrope.

Sean O'Malley je pobjedom nad Aljamainom Sterlingom postao novi prvak u bantamu u UFC-u.

Septembar je počeo Evropskim prvenstvom za odbojkaše kojeg su na kraju osvojili Poljaci, a glavni događaj u ovom mjesecu je bilo Svjetsko prvenstvo za košarkaše na kojem je senzacionalno trijumfovala Njemačka pobjedom nad Srbijom u finalu.

Novak Đoković i Coco Gauff su osvojili posljednji Grand Slam turnir sezone, US Open.

Đokoviću je to bio 24. Grand Slam trofej čime je otklonio sve sumnje u to da li je najbolji teniser koji je ikada koračao ovom planetom.

Etiopljanka Tigst Assefa je postavila novi svjetski rekord na Berlinskom maratonu krajem mjeseca, a Kenijac Kelvin Kiptum je na samom početku oktobra postavio novi svjetski rekord na maratonu u Čikagu.

Kraj oktobra će najviše pamtiti Lionel Messi koji je osmi put osvojio Zlatnu loptu i riješio sve dileme o svom GOAT statusu.

Novembar je počeo Fluminenseovim osvajanjem Cope Libertadores pobjedom nad Bocom, a završio se trijumfom nogometaša Njemačke na U17 Svjetskom prvenstvu.

U decembru su rukometašice Francuske osvojile Svjetsko prvenstvo, a 2023. godina je zaključena na najbolji mogući način kada je u pitanju Manchester City koji je osvajanjem Svjetskog klupskog prvenstva kompletirao takozvani "quadruple" (Premiership, FA Cup, Liga prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo).

Godina je završena velikim političko-sportskim skandalom kada je utakmica Superkupa Turske u saudijskom Rijadu između Fenerbahčea i Galatasaraya otkazana nakon što su domaćini zabranili da nogometaši na teren izađu u majicama s likom Mustafe Kemala Atatürka, osnivača Republike Turske.