Drugi najveći hakerski napad u historiji izložio veliki broj računa korisnika napadačima.

eBay je priznao da je hakerski napad na njegove servere koji je trajao između kraja februara i početka marta ove godine, izložio napadačima čak 145 miliona korisničkih računa.
Usprkos toj činjenici, stručnjaci za sigurnost najpoznatijeg svjetskog online oglasnika i aukcijskog servisa, tvrde kako korisnici nemaju apsolutno nikakvog razloga za paniku, jer su passwordi enkriptirani, te "nemaju razloga vjerovati da su hakeri razbili kod kako bi ih razotkrili".
eBay navodi kako podaci koje su ukrali hakeri uključuju e-mail adrese, datume rođenja, adrese stanovanja i slične podatke, dok se financijski podaci poput brojeva kartica ne pohranjuju na njegovim serverima, pa se korisnici ne trebaju plašiti krađe novca. Ujedno navode kako bi korisnici trebali provjeriti jesu li im e-mail računi sigurni, te da na njima "ne koriste passworde koje bi hakeri mogli provaliti u roku od dvije sekunde".
Prema pisanju Reutersa, eBay je unajmio Mandian, forenzički odjel firme FireEye Inc. kako bi istražio ovo hakiranje. Radi se o ekipi koja je svojevremeno ustanovila povezanost hakerske grupe iz Šangaja s vojskom Republike Kine.
eBay kaže kako je od jučer započeo sa slanjem obavijesti korisnicima putem e-maila, obavijesti na svojim stranicama i drugih marketinških kanala, sa savjetom da promijene password. Isto tako eBay im kaže da svakako promijene password ukoliko koriste isti na više servisa. "Isti password nikada se ne bi smio koristiti na više portala i računa", navodi eBay.
I na kraju, eBay kaže kako nisu otkrili nikakvu hakersku aktivnost ili neautorizirani upad u osobne ili financijske podatke korisnika njihove sestrinske firme PayPal.