Dugo očekivani Jaguar "F-tip" kupe je sinoć i zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Los Angelesu i može se reći da je serijska verzija ispunila sve potencijale prelijepog "C-X16" koncepta koji je još prije dvije godine najavio izgled novog "F-tip"-a.

Kao što je slučaj i sa kabriolet verzijom, osnovnu verziju "F-tip" kupea pokreće 3.0-litarski V-6 motor sa 340 KS. Do stotke će stići za 5.1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 260 km/h.
Jača "F-tip" R varijanta imat će V-8 motor sa 550 KS i ubrzanje do stotke od 4.0 sekunde uz maksimalnu brzinu od 300 km/h.
Svi modeli koriste osmostepeni ZF-ov “Quickshift” automatski mjenjač, a cijene novog "F-tipa" počinju od oko 48.000 eura pa naviše.
Naravno, glavni adut novog "F-tipa" je njegov izgled koji je u skoro svim crtama inspirisan koncept verzijom "C-X16" koja je još 2011. predstavljena u Parizu.
U ponudi će se naći izbor između aluminijumskog i staklenog krova, a na zadnjem dijelu je aktivni spojler koji se automatski diže pri brzinama većim od 110 km/h.