OSNOVAN 2017.

Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast je napravio veliki potres izlaskom na američku berzu Wall Street. Kao kompanija postao je vredniji od Volkswagena i Forda.

Riječ je o jednom od najvećih vijetnamskih proizvođača automobila, čija je vrijednost dionica prvog dana trgovanja na Wall Streetu porasla za 270 posto. Početna cijena dionica iznosila je 10 dolara, prodavale su se za 22 dolara, a trgovina prvog dana na berzi je zaključena cijenom od 37 dolara po dionici.

Time je tržišna kapitalizacija VinFasta iznosila više od 85 milijardi dolara, dok tržišna kapitalizacija VW-a iznosi 69,7 milijardi dolara, a Forda 48 milijardi dolara.

VinFast je i dalje 99 posto u vlasništvu najbogatijeg Vijetnamca Phama Nhata Vuonga koji je predsjednik kompanija VinFast i Vingroup. Njegovo bogatstvo je izlaskom VinFasta na Wall Street poraslo za čak 39 milijardi dolara.

Ovaj proizvođač automobila je osnovan 2017. kao podružnica Vingroupa koji je jedan od najvećih vijetnamskih konglomerata. Proizvodi električne terence, skutere i autobuse, a koji se prodaju u Vijetnamu i sjevernoj Americi.

VinFast je posebno popularan u Vijetnamu, u kojem postoji dobra mreža punionica za električne automobile. Međutim, kako je objavio CNN, početak prodaje u SAD-u ranije ove godine nije bio tako sjajan i Amerikanci su imali negativne kritike o VinFastovim vozilima.

No, VinFast ima globalne ambicije. Prošli mjesec je početo graditi tvornicu u Sjevernoj Karolini koja će predstavljati bazu za prodaju u SAD-u. Najavljeno je da bi se u toj tvornici moglo proizvoditi 150.000 vozila godišnje. Izgledno je da će ova vijetnamska vozila biti dostupna i na evropskom tržištu.