Tokom posljednje decenije, manjak koncentracije i pažnje vozača je postao jedan od najozbiljnijih problema i uzročnika saobraćajnih nesreća širom svijeta. Tim stručnjaka iz Australije je zato odlučio da napravi sistem koji će vas spriječiti da vozite ako vam popusti pažnja tokom dugih putovanja.

Kraljevski automobilski klub iz Australije (RAC) je u saradnji sa firmom Emotiv razvio "Attention Powered Car", automobil opremljen visokom tehnologijom koja nadgleda vozačevu moždanu aktivnost i na taj način određuje da li je sposoban za bezbjednu vožnju.
Kad god sistem primijeti da je vozačeva pažnja odlutala, automobil automatski usporava dok se koncentracija ne popravi.
"Manjak pažnje za volanom je jedan on najvećih problema na našim putevima - on je odgovoran za ogroman broj smrtnih slučajeva", rekao je direktor RAC-a Pet Voker.
Prerađeni Hyundai "i40" je opremljen Emotiv "EPOC" hedsetom koji putem nekoliko senzora mjeri moždanu aktivnost vozača, pokrete glave, očiju i učestalost traptanja.
"Ne možemo da čitamo misli, ali ovim sistemom možemo sa velikom sigurnošću da ustanovimo šta se dešava u mozgu", rekao je dr. Jeffrey Macelar.
Automobil je prošao kroz veliki broj testova, a trenutno je na turneji po Australiji na kojoj ljudi iz prve ruke mogu da se uvjere kako funkcioniše.