Volkswagen je na početku velike tranzicije prema elektrifikaciji svojih vozila, a za uspjeh te tranzicije uspjeh modela ID.3 trebao bi biti krucijalan.

Volkswagen je napokon i službeno predstavio automobil koji bi trebao označiti potpuno novo razdoblje za njemačkog automobilskog giganta i prvi korak prema električnoj budućnosti. Iz te su kompanije još ranije najavili kako će, nakon Bube i Golfa, ID.3 biti najvažniji automobil u povijesti kompanije tako da je jasno s kakve su ambicije VW-a na tržištu električnih vozila.
Većina novinara složna je da su njemački dizajneri napravili odličan posao s ID "trojkom". To je moderan automobil u kojem VW nije eksperimentirao s nekakvih futurističkim dizajnom, no izgleda dovoljno atraktivno te nema dvojbe da će privlačiti brojne poglede. Također, ID.3 prvi je VW-ov automobil baziran na platformi MEB koja je osnova za sve električne automobile iz Volkswagen Groupa na kojoj će biti bazirana većina vozila s e-motorima Volkswagena, Seata, Audija itd.
Osim što smo jučer napokon vidjeli kako izgleda VW-ov automobil budućnosti, iz njemačke kompanije objavili su više informacija o cijenama i specifikacijama modela koji će se na tržištu pojaviti tijekom sljedeće godine. Sve modele pokreće motor snage 204 KS, a osnovni model ID.3 s cijenom od oko 30 tisuća eura imat će 45 kWh bateriju koja bi, prema standardu WLTP, trebala izdržati do 330 kilometara s jednim punjenjem. Podržavat će punjenje snage do 50 kW, a tko želi još brže napuniti bateriju (do 100 kW) morat će, naravno, platiti više.
Jači model imat će 58 kWh bateriju s podrškom za 100 kW punjenje te će baterija nakon pola sata brzog punjenja biti spremna za putovanje do 290 kilometara. Kada je potpuno napunjena vlasnici te verzije ID.3 moći će prevaliti do 420 kilometara. Najjači model isporučivat će se sa 77 kWh baterijom dosega čak 550 kilometara koja će također podržavati brzo punjenje. Cijena ova dva jača modela trenutačno nije poznata.
Osim po bateriji, modeli će se razlikovati i po dodatnoj opremi pa će tako jači modeli imati kotače s 19-colnim naplatcima, panoramski krov, opremu za aktivnu sigurnost, mogućnost upravljanja dijelom opcija glasom, podlogu za bežično punjenje mobitela, Beats audio sustav itd.
U unutrašnjosti dominira ekran dijagonale 10 inča osjetljiv na dodir te se s većinom opcija upravlja upravo na takav način tako da nema previše fizičkih tipki Zanimljiva opcije jest ID Light koja na ekranu prikazuje svjetla upozorenja – npr., kada pocrveni to je znak vozačima da bi trebali odmah zakočiti i slično. Iz VW-a napominju kako je unutrašnjost prostrana za jedan kompaktan automobil te ima više mjesta u odnosu na klasična vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.
"S ID.3 Volkswagen kreće prema budućnosti. Prirodni stil i potpuno intuitivno korisničko iskustvo demonstriraju novi, električni način razmišljanja", komentirao je glavni dizajner VW-a Klaus Bischoff. Na europskom tržištu trebao bi se pojaviti sredinom sljedeće godine i jedva čekamo prve recenzije i komentare (budućih) vlasnika koji će nam pokazati može li ID.3 opravdati velika očekivanja koja u njemačkoj kompaniji imaju od tog vozila.