Pomaže u borbi protiv nekoliko vrsta raka, čuva od moždanog udara,prirodni je diuretik

S prvim danima proljeća počela je i sezona ovih divljih biljaka, donosimo pet moćnih razloga zašto biste ih trebali uključiti u prehranu još danas

Kuke ili šparoge su proljetno povrće prepuno hranjivih vrijednosti, a najbolje ih konzumirati odmah kad se uberu.
Kuke su odličan izvor vlakana, folata, vitamina A, C, E i , kao i kroma - minerala potrebnog za normalan metabolizam ugljikohidrata i masti. Također su oslične ako paziš na šećer u krvi. Osim toga, jedna šalica kuhanih šparoga ima 40 kalorija, četiri grama proteina, četiri grama vlakana i 404 miligrama kalija koji je odličan za krvni tlak.
Pomažu u borbi protiv raka
Kuke su bogati izvor glutationa, glavnog antioksidansa u tijelu koji neutralizira i poništava štetne čestice radikale. Upravo zbog toga mogu pomoći u borbi protiv raka, posebno raka dojke, raka pluća i raka kostiju. 
Pune antioksidansa
Kuke ima sposobnost neutralizirati štetne čestice radikale. Zbog toga su također odlične u borbi protiv starenja i raznih upala. 
Čuvaju mozak
Baš poput svog tamnozelenog povrća, kuke sadrže folate koji odlično funkcioniraju s vitaminom B12 (koji se nalazi u ribi, peradi i mliječnim proizvodima) te pomažu spriječiti kognitivni poremećaj. 
Kuke sadrže visoke razine aminokiseline asparagine, koja je prirodni diuretik te povećava mokrenje, ne samo otpuštanjem tekućine već i izbacivanjem dodatnih soli iz tijela. To je posebno dobro za one koji pate od visokog krvnog tlaka i drugih bolesti povezanih sa srcem te edema - abnormalnog nakupljanja tekućine u tjelesnim šupljinama. 
Stoga, pravac na tržnicu po zavežljaj kuka ili šparoga, kako vam drago!