Tajna jabučnog sirćeta

Jabučno sirće ili ocat jedan je od najjeftinijih prirodnih lijekova

Najzdravije verzije sadrže kolonije korisnih bakterija s brojnim zdravstvenim prednostima. Ako ćete koristiti jabučni ocat za zdravlje odnosno kao lijek, tražite organske, nepasterizirane verzije.
Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala. Pomaže kod dijete i kod probavnih tegoba.
Važno upozorenje: Jabučni ocat ne smijemo progutati nerazrijeđenog ili primjenjivati na kožu nerazrijeđenog, posebno kod djece ili onih s osjetljivom kožom. Budite oprezni da ne dođe u kontakt s očima. Običan bijeli ocat i druge vrste octa ne smiju se koristiti u dolje pomenute svrhe.
ŽGARAVICA
Jabučni ocat oponaša kiselu sredinu želuca te pomaže razgradnju hrane. Nebrojeni su slučajevi koji svjedoče o smanjenim simptomima refluksa kiseline ili žgaravice nakon korištenja jabučnog octa.
Kad god imate žgaravicu ili refluks, pomiješajte žličicu jabučnog octa u čaši vode – i stvar je riješena!
GLJIVICE
Ako patite od gljivica (kandide) u tijelu, jabučni ocat bi mogao pomoći. Neka istraživanja pokazuju da kiseline i enzimi u jabučnom octu pomažu eliminirati višak tih gljivica u tijelu. Za one s ozbiljnim problemima, simptomi se mogu pogoršati na početku, ali to je zapravo dobar znak, iako neugodan. Ako imate ili sumnjate da imate gljivice, uzimajte 1 žličicu do 1 žlicu jabučnog octa u čaši vode prije svakog obroka ili dva puta na dan, po mogućnosti na prazan želudac.
UJEDI I OPEKLINE
Za opekline od sunca, primjenjuje se kombinacija jabučnog octa i vode (1:4 ili 25/75), koja se nanese pamučnom tkaninom ili ručnikom izravno na oštećenu kožu da se ohladi i da se ublaži bol. Također se možete namakati u kadi tople vode s 1 šalicom jabučnog octa. Za ugriz kukca, nanesite 1:1 mješavinu s vodom izravno na ugriz, ili umočite nadraženo područje direktno u posudu u kojoj je miks octa i vode.
KRVNI TLAK
Neke studije sugeriraju da ocatna kiselina u jabučnom octu može pomoći regulirati krvni tlak odnosno može pomoći spriječiti enzime koji uzrokuju da se krvne žile sužavaju. Recept je 2-6 jušnih žlica dnevno u vodi – nekoliko mjeseci.
KOŽA
Baš kao što jabučni ocat može pomoći ubiti kandida gljivice u tijelu, tako je koristan i protiv gljivica na koži i noktima. Ako imate gljivice na stopalu ili prstima stopala, namočite noge u vodenu kupku s 1 šalicom octa ili primijenite izravno na zahvaćena područja. Za gljivice drugdje na koži nanesite 1:4 mješavinu octa i vode. To će peckati, ali će pomoći raščistiti i najgore slučajeva gljivica. Osobito kod djece ili onih s osjetljivom kožom, najbolje je razrijediti ocat s vodom prije nanošenja na kožu.
PERUT
Jabučni ocat može biti vrlo učinkovit protiv peruti. Pomiješajte jednake dijelove octa s vodom i nanesite na kožu iz neke sprej boce ili krpom. Ostavite da djeluje 1-2 sata ispod kape za tuširanje i potom isperite. Miris octa će nakon ispiranja i sušenja kose nestati, perut će se smanjiti, a kosa će biti sjajna. To radite 1-2 puta tjedno za optimalne rezultate.