Ključna u otkrivanju raka

Iako je kolonoskopija jedna od najneugodnijih dijagnostičkih metoda, ona je jako bitna za dijagnosticiranje malignih promjena na crijevima.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da što lagodnije prebrodite ovaj pregled.
Već nekoliko mjeseci imate bol u stomaku i konačno ste skupili hrabrost da posjetite ljekara. No, on vas je uputio na uvijek neugodnu kolonoskopiju.
Sam proces čišćenja crijeva je poprilično neprijatan, a pomisao da će se nekoliko desetina centimetara crijeva za dijagnostiku opasnih stanja naći u vašem anusu produbljuje vaše strahove. Kolonoskopija je, međutim, važna dijagnostička metoda kojom se isključuju ili potvrđuju ozbiljna stanja kao što je rak debelog crijeva i druge bolesti vezane za digestivni sistem.
Nedavna studija objavljena na portalu Health 24 zaključuje da su kod pacijenta s dijagnosticiranim rakom nekog probavnog organa maligne promjene uočene upravo tokom kolonoskopije, a otkrivanje oboljenja u ranoj fazi doprinosi mnogo boljim šansama za preživljavanje.
"Preporučuje se da osobe starije od 50 godina posjete ljekara i da izvrše kolonoskopiju", rekao je dr. David Carr-Locke.
Kolonoskopija je važan medicinski pregled
Kolonoskopija je najbolji način ranog otkrivanja patoloških procesa na digestivnim organima i u 95 posto svih slučajeva rak debelog crijeva moguće je potpuno izliječiti ako se otkrije dovoljno rano. Čak i ako vaše stanje nije ozbiljno, u potpunosti ćete razumjeti šta se dešava u vašim crijevima kako biste mogli prilagoditi svoj životni stil svom stanju.
Pravilno čišćenje crijeva
Sve počinje s čišćenjem crijeva i to je jedan od najvažnijih rituala pripreme za kolonoskopiju. Čišćenje crijeva je od vitalnog značaja, jer crijeva moraju biti čista, kako bi se mogli identificirati eventualni polipi i druge abnormalnosti. 
Toalet papir
Kupite najmekaniji toalet papir, posebno one varijante koje u sebi sadrže aloe veru i vitamin E. Čak možete koristiti i baby kreme za pelene kako biste smanjili neugodnosti tamo dolje.
Tečnost
Neposredno prije samog postupka trebate uzimati više tečnosti kao što su voda, supa i biljni čajevi. Ovi postupci ne da će vam tijelo održati adekvatno hidratiziranim za vrijeme neizbježnog čišćenja crijeva, već vaš stomak neće biti napet i bit će lakše izvođenje postupka.
Odmorite se
Iako postupak sam po sebi nije opasan, ipak ćete trebati neko vrijeme odmarati kod kuće i nećete biti u mogućnosti raditi, pa stoga prilagodite svoj raspored aktivnosti prema tome.