Čuva imunitet, štiti od artritisa, tjera prehladu i gripu

Latinski naziv „canina“ potječe još iz antičkih vremena, kada je grčki liječnik Hipokrat rane od ugriza pasa liječio upravo korijenom ovoga grma

Ove male narančasto-crvene bobice ovalna oblika prava su riznica vitamina C - sadrže ga više nego limun, naranča i paprika zajedno!
Stoga je šipak idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe. 
Za razliku od većine plodova, preradom šipka u marmeladu, sirupe ili čaj koncentracija i snaga vitamina C gotovo nimalo se ne gubi. 
Svestrani prirodni lijek
Kroz povijest šipak se koristio za brojne zdravstvene tegobe - za ublažavanje proljeva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik. 
Novija istraživanja provedena u Danskoj pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uvelike ublažiti tegobe artritisa jer djeluju kao prirodni analgetik. 
Poznato je i da čaj od šipka pomaže protiv nakupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.
U ljekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto rjeđe listovi i cvjetovi ove biljke. 
Ulje sjemenki divljeg šipka danas je jako popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima. 
Plodove možete osušiti te ih iskoristiti za kuhanje čaja protiv umora i prehlade ili od njih izraditi izvanrednu marmeladu.  
Što sve šipak sadrži:
vitamin C
vitamine A i E
pektin
fruktozu
željezo
kalij
voćne kiseline
tanine
karotenoide
flavonoid rutin
elaginsku kiselinu
likopen
Ljekovita svojstva:
snaži imunitet
štiti od prehlade i gripe
pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
potiče cirkulaciju
štiti od srčanih oboljenja
smanjuje upalne procese
štiti i pomlađuje kožu
djeluje kao diuretik
štiti od karcinoma
pomaže kod bubrežnih kamenaca