Temperaturne oscilacije

Vremenske prilike značajno utiču kako na raspoloženje, tako i na funkcionisanje čitavog organizma. Kako se ponašati i bolje prilagoditi naglim temperaturnim oscilacijama, proveravala je ekipa RTK2.

Bolovi u kostima i zglobovima, vrtoglavica, glavobolja, visok ili nizak krvni pritisak, opšta telesna slabost i umor - tipični  su simptomi ovih dana kod osoba osetljivih na vremenske promene, kažu stručnjaci.
"Promena vremena negativno utiče na zdravlje ljudi,  pogotovo pacijenata sa respiratornim problemima. Pacijenti sa bronhitisom trebalo bi da vode računa i izbegavaju  boravak na otvrenom u peridou kada je koncentracija  zagađenosti vazduha najizraženija, jer će to izazvati kašalj. Promene osećaju i osobe sa kardiovaskularnim problemima, jer im mraz i hladnoća ne prijaju. Najviše problema imaju deca i starije osobe‘’, istakla je Shćipe Shkodra, specijalista porodicne medicine.
Pitali smo naše sugrađane kako vremenske prilike utiču na njihovo raspoloženje i zdravlje.
‘’Pa utiče kako da ne, mi smo stari ljudi, bolove imamo, tegobe. Teže se krećemo, noge nas bole, prehlade su češće, sada da li do klime ili zdravlja ne znam’’.
‘’Loše se osećamo, imamo reumatske tegobe, svi hronični bolesnici imaju iste tegobe’’.
‘’Vremenske prilike dosta utiču na zdravlje, pogotovu kod starijih ljudi’’.
‘’Kako da ne, na promenu vremena ja sam ceo slomljen’’, rekli su meštani Grčanice.
Kako bi izbegli ustaljene simptome u ovom periodu godine, lekari savetuju da radite na jačanju imuniteta - konzumiranjem što više namirnica koje su izvor vitaminima, unosom dovoljno tečnosti, ali i ćešćim provetravanjem prostorija u kojima duže boravite.