Da bi izbegli visok krvni pritisak treba da jedemo hranu sa niskim postotkom soli. Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i sa tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.
1. Beli pasulj
U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluju na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete da jedete u obliku variva, da od njega pravite čorbe, da ga dodajete salatama, ili pripremite kao pire.
2. Obični jogurt
Ovaj mlečni proizvod je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih sosova za salatu i jela od mesa.
3. Kivi
Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg u sklopu voćnih salata.
4. Breskve
Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže.
5. Banane
S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert.
6. Kelj
Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili lešo.
7. Brokoli
Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće 6 odsto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće stavljati na jelovnik.