Topivi i netopivi u vodi

Pored konzumiranja hrane koja je bogata ovim sastojcima dosta često uzimamo vitaminske preparate jer smo uvjereni da ćemo na taj način bolje očuvati naše zdravlje.

Što je istina, a što zabluda? Sve vitamine dijelimo na one koji su topivi u vodi i one netopive koji se skladište u mastima. U vodi se rastvaraju vitamini grupe B, koji su značajni kao regulatori mnogobrojnih fizioloških funkcija.
Zloupotreba ovih vitamina ne može da postoji jer ne mogu da se nagomilaju u organizmu. Višak vitamina B, kao i drugih koji su topivi u vodi, izlučuje se mokraćom.
Dobar izvor grupe vitamina B su žitarice, ali žitarice koje nisu oljuštene, svjež kvasac te iznutrice. Folna kiselina je značajna u ishrani, pogotovo u ishrani trudnica. Ova kiselina se nalazi u svom zelenom lisnatom povrću i u iznutricama.
Dnevne potrebe za folnom kiselinom su 200 mikrograma, a u slučaju planiranja trudnoće svakako se trebate obratiti vašem liječniku koji će propisati uzimanje folne kiseline.
Danas se mnogo govori o vitaminu C, kojem se često daje prevelik značaj. Minimalna dnevna doza je 60 miligrama, dok je optimalna doza ovog vitamina 200 miligrama. Sve doze vitamina C veće od 500 miligrama dnevno su nepotrebne i nisu korisne jer se izlučuju putem mokraće. Ovog vitamina ima u svom žutom, zelenom, narančastom i crvenom voću i povrću, pa ukratko uvijek spomenemo citruse kao glavni izvor vitamina C.
Treba obratiti pažnju na to kako čuvamo ove namirnice, jer vitamin C propada na sobnoj temperaturi, a tijekom kuhanja namirnica on se gubi u potpunosti.
Druga velika grupa vitamina su oni topivi u mastima. Svaki prevelik unos ovih vitamina može biti nepovoljan po organizam, jer mogu biti toksični. Oni se ne izlučuju lako, čak što više ta grupa vitamina se skladišti u našem organizmu. Dakle, velike su im rezerve u organizmu i obično nisu deficitarni. Kao što je vitamin C antioksidant, i u ovoj grupi ima vitamina sa antioksidacijskim svojstvima.
To je biljni dio vitamina A, betakarotin. On se nalazi u svom žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, a značajan je u prevenciji nekih malignih bolesti. Betakarotin je osjetljiv na svjetlost i uništava se kuhanjem. Vitamin E je značajan u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. On čuva stabilnost stanične membrane i onemogućava da loši slobodni radikali oštećuju stanicu u pravcu ateroskleroze ili u pravcu malignih bolesti. Ovaj vitamin se često uzima u nedovoljnim količinama, što može biti opasno.