Način konzumacije hrane

Ukoliko ste do sada bili među onima koji preskaču doručak, nakon upoznavanja s posljedicama te ‘avanture’ možda ćete ubrzo prestati. Vjerojatnost kako ćete doživjeti srčani udar ili oboljeti od jedne od srčanih ‘boleština’ za 27% je veća nego kod muškaraca koji dan započinju s nečim u želudcu.

Brojke ne lažu. Znanstvenici Sveučilišta Harvard analizirali su podatke dobivene šesnaestogodišnjim istraživanjem u kojem je sudjelovalo gotovo 27,000 zdravstvenih stručnjaka muškog spola koji su pratili svoje prehrambene navike i cjelokupno zdravstveno stanje u razdoblju između 1992. i 2008. godine. Toekom tog istraživačkog razdoblja 1,572 muškarca oboljela su od srčanih bolesti, prenosi Kvantum tim.
‘Toliko toga znamo o smanjenju rizika od srčanih bolesti, a tjelovježba i odvikavanje od pušenja zahtijevaju mnogo truda. Međutim, doručkovati je lako i nije zahtjevno u smislu da oduzima mnogo vremena ili da je skupo. Pojedite barem zdjelu zobenih pahuljica ili žitarica prije nego započnete dan’, kaže Eric Rimm, glavni autor i izvanredni profesor epidemiologije i nutricionizma na Fakultetu za javno zdravstvo Sveučilišta Harvard.
Doručkujemo uglavnom zdravu hranu i preskakanjem tog vitalnog obroka narušavamo čitav koncept života. Istraživanje Sveučilista Harvard otkrilo je kako muškarci koji preskaču doručak preskaču u pravilu još jedan obrok tijekom dana, što Rimm smatra jasnim pokazateljem kako su skloni prejedanju i visokokalorijskim obrocima.
Istraživanje je također otkrilo da je rizik od srčanih bolesti povećan za 55% kod muškaraca koji su redovito jeli kasno u noć. Do sada se mnogo pažnje posvećivalo istraživanjima o kvaliteti i vrstama hrane, a malo o načinu konzumacije.
“Nema nijednog istaživanja provedenog samo na ženama, ali mislim da bi rezultati bili isti”, kaže dr. Suzanne Steinbaum, liječnica za prevenciju bolesti srca u bolnici Lenox Hill.