Proverite

U zimskim mjesecima smo često izloženi različitim virusima i bakterijama koje između ostalog mogu izazvati neugodan kašalj. Osim medicinskih proizvoda, prirodni lijekovi protiv kašlja također mogu pomoći i smanjiti simptome i posljedice.

Kronični kašalj može ukazivati na ozbiljne bolesti, pa je u ovom slučaju potreban veći oprez. Kašalj može biti u pratnji drugih neugodnosti, kao što su bol u prsima, umor i inkontinencija. Često se događa i da noću ne možemo spavati zbog neugodnog kašlja i nadraženosti grla.
Stoga se postavlja pitanje, kako zaustaviti dosadan i neugodan kašalj? Odgovor su prirodni lijekovi protiv kašlja!
Domaći sirup od meda protiv kašlja
Med učinkovito pomaže kod kašlja i suhog grla. Možete ga uzeti samostalno ili pomiješati s kokosovim uljem i sokom od limuna. Prije odlaska u krevet možete isprobati i mješavinu tople vode i meda.
Čaj od timijana
Timijan je odličan lijek za kašalj, infekcije dišnih putova, bronhitis i hripavac, a djeluje i antiseptički. Lišće ove biljke sadrži spojeve za ublažavanje kašlja i sličnih problema. Čaj od timijana pripremite tako da 1-2 čajne žličice sušenog timijana stavite u šalicu kipuće vode i ostavite tako 10 minuta. U čaj možete dodati med i limun i tako ga učiniti još učinkovitijim.
Grgljanje slane vode
Čak i uz pomoć grgljanja slane vode, možete ublažiti neugodan kašalj. U 4 dcl mlake vode dodajte 1 čajnu žličicu soli. Grgljajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi isprali grlo, pa ispljunite tekućinu. Slana voda pomaže smanjiti upalu i smiruje nadraženu grlo.
Čaj od meda i crnog papra
Ako vas muči vlažan kašalj, pripremite čaj od meda i crnog papra. Papar potiče cirkulaciju i olakšava izbacivanje sluzi, te pomaže smanjiti kašalj. U šalicu stavite 1 čajnu žličicu mljevenog papra i 2 žlice meda. Prelijte kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Ocijedite i popijte.
Čaj od đumbira
Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Jača imunološki sustav pa se koristi kao prirodni lijek protiv prehlade i ublažavanje kašlja. 1 čajnu žličicu naribanog đumbira prelijte s 2 dcl vruće vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Po želji možete dodati med i limun.
[Također pročitajte: Čaj od đumbira za ublažavanje kašlja]
Vrući tuš
Ako vas muči dosadan kašalj, vodena para može biti od velike koristi. Ona smiruje nadražene bronhije, pomaže pročistiti sinuse i olakšava iskašljavanje.