Mnogo više voća i povrća

Pored anatomije i biohemije, studenti medicine u SAD-u uče kako da dinstaju, kuhaju i kako da začinjavaju zdrava domaća jela. Od 2012. godine studenti prve i druge godine na tulanskom medicinskom univerzitetu u Luizijani uče da kuhaju. Nakon pokretanja ovog programa, Tulan je izgradio prvu medicinsku školu u državi koja je povezana sa kulinarstvom i to je prva medicinska škola gdje je predavač ustvari kuhar.

Šesnaest medicinskih škola je dozvolilo ovaj plan i program, kako bi imali dvije škole koje nisu medicinske, Dječija klinika San Antonio i Medicinska škola na koledžu u sjeverozapadnom dijelu Arkanzasa.

Oko 10%  američkih medicinskih škola podučava studente o kulinarstvu koristeći program iz Tulana. Tim Harlan, predvodnik Centra za kulinarsku medicinu prošli mjesec je održao  konferenciju. On nudi programe za dodatno obrazovanje i certifikat iz kulinarske medicine doktorima, asistentima fizike, medicinskim sestrama, farmaceutima i dijetetičarima.

Herlan, koji je ujedno i kuhar i doktor, kaže da program kojeg su pokrenule kulinarske škole Johnson i Wales pomaže doktorima u što kvalitetnijem savjetovanju pacijenata. U videu koji slijedi kaže: “Mi ne govorimo o ishrani i dijeti, mi govorimo o hrani.“
Herald je rekao da Quartz podržava i često hvali mediteransku ishranu Amerikancima. Uzeo je u obzir cijene i hranjive vrijednosti, bolesti kao što je gojaznost... Herlan tvrdi da je ovaj program također koristan  za one koji žele da budu doktori, a imaju oskudan budžet.

Časovi o kuhanju su dopunjeni lekcijama, čitanjem i timskim rješavanjem problema, i iako su kursevi opširni u prvoj i drugoj godini studija sa pregledom mediteranske ishrane i osnovnih vještina rukovanja nožem, Harlan kaže da razvijaju još 30 programa za studente treće i četvrte godine. Oni će se baviti određenim bolestima kao što je kongestivna srčana slabost, HIV i celikalije.

Zainteresovani za ovaj program, uključujći i doktore i kuhare, nadaju se da će ovo utjecati na način na koji doktori razgovaraju sa pacijentima o ishrani, prvenstveno zbog porasta broja gojaznih osoba i drugih bolesti koje su uzrokovane ishranom.

Prema podatcima iz 2011. godine, manje od polovine američkih ljekara nudi pacijentima vodiče za ishranu i fizičku aktivnost. Činjenica da doktori uče da kuhaju je jedna velika revolucija. Iako je ovaj program tek u razvoju, pokazao se kao učinkovit i za pacijente i za studente.

Kao prvo, kod pacijenata oboljelih od dijabetesa koji su učestvovali u ovom programu, zabilježen je znatan pad holesterola, a kod onih koji nisu učetvovali zabilježeno je povećanje. Kao drugo, studenti  su shvatili da je ishrana važna i za njih, ne samo za pacijente. Već u drugoj godini studija počeli su konzumirati mnogo više voća i povrća nego ranije.

Harlan očekuje promjenu načina na koji se doktori nose sa hroničnim oboljenjima pacijenata.

Na konferenciji, Kass je rekao gdje vidi budućnost gdje doktori pišu recepte za svoje pacijente i društvo koje će hranu tretirati kao nenadoknadiv trošak. Herlan predviđa da će jednog dana ovi planovi uključiti: sastavljanje menija, pisanje recepata, a možda čak i programa za dostavljanje sastojaka pacijentima. Vidimo se za deset godina da provjerimo da li je to istina!