Obnavlja cijelo tijelo – ubija maligne ćelije!

Njenu ljekovitost su potvrdile sve najveće svjetske medicinske ustanove...

Profesor Đurica Popović, direktor Instituta za Pečurke za sada je jedini na planeti uspio da stvori pečurku Cordiceps Sinensis, izvan Himalaja, koje je njeno prirodno stanište.

Ova pečurka je nešto najljekovitije što je priroda stvorila, najjači prirodni antibiotik na svijetu i što je zanimljivo veoma je mala i raste iz glave insekta. Cijena ove moćne biljke iznosi čak 50.000 eura za 1 kilogram!

Đurica Popović, inače diplomirani biolog-genetičar, već 20 godina jedan je od uspješnih članova naučnog tima Srpske akademije nauka. Dugo je tragao za najdjelotvornijim pečurkama koje bi se mogle primjeniti u proizvodnji preparata protiv zdravstvenih problema.

On je sa svojim timom došao do velikog otkrića. Naime, uspio je da uzgoji veoma skupocjenu gljivu Cordyceps Sinensis koja uspjeva na području Nepala i Tibeta. Njenu ljekovitost su potvrdile sve najveće svjetske medicinske ustanove.

Ova gljiva raste na veoma neobičan način, razvija se iz jedne vrste gusenice ili mrava koji progutaju njenu sporu i zbog velike količine proteina iz utrobe insekta izraste Kordiceps.



U početku je Popović gajio šampinjone, od micelijuma, substrata, do gotovog proizvoda, prvenstveno u komercijalne svrhe, a onda se okrenuo neobičnim i veoma ljekovitim pečurkama, koje su mu u svijetu donijele priznanja.

“Pridružilo mi se nekoliko kolega i formirali smo tim. Došao sam na ideju da osnujem Institut za pečurke, gdje bi se obavljali eksperimenti s ljekovitim supstancama gljiva, ali i nekih zanimljivih biljaka”, kaže Popović i dodaje:

“Obezbjedio sam visokostručni kadar, a državne ustanove, Institut nuklearnih nauka Vinča, instituti na Torlaku, dali su svoje laboratorije.”

Mogućnost istraživanja i izvođenja eksperimenata u laboratoriji omogućila je da proširi asortiman gljiva koje istražuje. Tako su počeli da se bave tartufom, izuzetno skupom, ali isto tako ljekovitom vrstom zbog velike količine sadržaja aminokiselina.

Rusi zastupaju liječenje aminokiselinama, jer su jedine supstance koje mogu da prođu kroz sve ćelijske membrane. Takođe, gaje i šitake, koja je, prema riječima Popovića, carica među egzotičnim pečurkama, zbog svojih mnogostrukih ljekovitih svojstava. Vremenom profesor je i kordiceps sinensis, umjesto iz glave insekta, uspio da uzgoji na sasvim originalan način – na žitnoj garki kukuruza.

“Inficirao sam kukuruz bolešću koja se zove garka, u određenom periodu rasta tretirao sam je zmijskim otrovom i iz toga je izrastao Kordyceps. Važno je reći da se to može postići samo na jednoj vrsti kukuruza, peruanskom, koji ima 40 odsto polisaharida.”

Ova pečurka je najjači prirodni antibiotik na svijetu koji neutrališe toksine, podstiče regeneraciju ćelija i ima snažno antitumorno dejstvo.

Stavljaju je u proizvode – šest preparata koje su sertifikovali, a u kojima su sadržane još neke medicinske gljive snažnih ljekovitih svojstava. U cijenu preparata ne uračunavaju vrijednost Kordicepsa, jer bi onda preparati bili preskupi.

Preparati su potpuno prirodni, bez hemije i kontraindikacija. Zahvaljujući tome što su sve pečurke koje sačinjavaju preparate proizvedene u Srbiji, njihova ljekovita svojstva se maksimalno usvajaju, jer ljudsko tijelo posjeduje receptore koji najbolje prepoznaju samo autohtone vrste, koje rastu na istom podneblju gdje i onaj ko ih koristi.