Proljeće usred novembra!

U narednim danima nas očekuje natprosječno visoka temperatura za ovo doba godine. Zbog nesvakidašnje tople jeseni, ljekari savjetuju građane kako da se zaštite od virusa koji vladaju, ali i kako da se izbore sa svojim promjenljivim raspoloženjem.

Stručnjaci upozoravaju da proljećno vrijeme koje je pred nama pogoduje širenju respiratornih i stomačnih virusa, kao i bujanju bakterija.
Ovo je idealno vrijeme za razvoj virusa i bakterija, kao i za pojavu alergija. Sve ovo utiče na sužavanje disajnih puteva kod astmatičara i zato je neophodno da se čuvaju. S druge strane, ovakvo vrijeme može biti veoma opasno za ljude koji imaju problema s visokim pritiskom i cirkulacijom, upozoravaju ljekari.
Osobama koje imaju problema s niskim pritiskom savjetuje da piju veće količine tečnosti, vode, ali ne hladne, kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova. Ishrana bi trebala da se obogati žitaricama i ribom. S druge strane, osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska treba iz jelovnika da izbace namirnice bogate masnoćama, kao i da izbegavaju cigarete i kofein. Ipak, ni oni koji su zdravi nisu pošteđeni naglih promjena vremena.
Umoran čovjek osjetljiviji je na sve, pa i na promjene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme, pa je preporučljivo da se u toku dana odvoji više vremena za odmaranje i relaksaciju ali je neophodno biti i fizički aktivan.
Svakodnevno provodite neko vrijeme na svježem vazduhu jer je to odličan način da se spriječe intenzivne reakcije na ovo proljeće u novembru. Redovno se tuširajte naizmenično toplom i hladnom vodom, pređite na laganu hranu, smanjite upotrebu soli, jedite što više svježeg voća i povrća i uzimajte tečnost.
Šta nam kaže tijelo?
Ljudskom organizmu potrebno je od dva do tri dana da se stabilizuje i prilagodi vremenskim uslovima. U prvih 12 časova promjene vremena, organizam je najosjetljiviji, što posebno osjećaju hronični srčani bolesnici i astmatičari, ali i psihički labilne osobe.