Studija

Tim stručnjaka klinike "Mayo" tvrdi da su uspjeli da potpuno izliječe od raka jednu pacijenticu ubrizgavši joj virus malih boginja.

"Imamo terapiju koju dajete samo jednom a ishod može da bude dugogodišnja remisija raka", rekao je vođa studije, hematolog Steven Russell. "Vjerujemo da bi ovo mogao da postane lijek".
Pacijentica stara 49 godina borila se sa multiplim mijelomom, rakom koji utiče na koštanu srž. Nekoliko puta je bila na hemoterapijama i na transplantaciji ćelija, ali to nije bilo dovoljno.
Ljekari su onda odlučili da joj daju veću dozu virusa malih boginja za koje se zna da su "selektivno toksične" za plazma ćelije mijeloma. Normalna doza vakcine protiv malih boginja sadrži 10.000 infektivnih jedinica virusa. Doza koja je data pacijentici imala je 100 milijardi infektivnih jedinica. "Izvanredno je reagovala", rekao je Russell.
I pored nuspojava u vidu užasne glavobolje, temperature i povraćanja, tumor na njenom čelu ubrzo je nestao a koštana srž joj se pročistila.
Remisija je trajala devet mjeseci. Kada je tumor na čelu ponovo počeo da raste, bila je podvrgnuta lokalnoj radioterapiji. Lokalni mediji navode da je žena sada zdrava i da se ljekari nadaju da će idućeg mjeseca biti potvrđeno i da nema rak.
Druga pacijentica koja je učestvovala u ovoj studiji nije bila te sreće. Žena je imala velike tumore na nogama i terapija ih nije smanjila. Ljekari su, međutim, uspjeli da lociraju putanju kretanja virusa boginja u njenom tijelu i otkrili su da boginje zaista napadaju oblasti gdje tumori rastu.
Ljekari se sada nadaju da bi virusoterapija mogla da postane standardni način liječenja raka iako je za to potrebno još mnogo istraživanja. Sljedeći korak je nova studija u septembru kada će virus malih boginja biti primijenjen na više pacijenata.