OBRATITE PAŽNJU

Jeste li ikada izašli iz mračnog prostora na dnevnu svjetlost i na trenutak oslijepili? To je trenutak kada se vaše oči zapravo prilagođavaju na svjetlo. Međutim, ako su preosjetljive na dnevnu svjetlost, to bi mogao biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Optomeristkinja Roshni Patel je za Bristol Live otkrila da je osjetljivost na svjetlo obično simptom nekog drugog zdravstvenog problema. Zbog toga je podijelila šta bi sve moglo biti uzrok ove pojave.

Migrene

Migrene znaju biti jako neugodne i često popraćene mučninom i osjetljivošću na svjetlo. No, nažalost ne postoji konkretan lijek za migrene pa osobe koje imaju migrene, piju lijekove protiv bolova. Postoje i druge metode ublažavanja migrena, a uključuju postavljanje hladnih obloga koje se drže na čelu i odmaranje u tihoj i mračnoj sobi.

Infekcije ili upala oka

Ako su vaše oči osjetljive na svjetlost, moguće je da imate infekciju ili upalu oka. Možete imati upalu šarenice poznatu kao iritis, a osim osjetljivosti na svjetlo i glavobolje, može uzrokovati jaku bol u oku. Ovo stanje je vrlo ozbiljno i potrebna je liječnička pomoć što prije.

Također, ona je istakla da možete imati virusni konjunktivitis, koji uzrokuje i suze, nelagodu u području oka i crvenilo. Kapci mogu biti natečeni, a moguće je da će doći do zamagljenog vida.

Glaukom

Kako ova optomeristkinja navodi, glaukom je uobičajeno stanje oka koje se može prenijeti genetski i uzrokuje nakupljanje tečnosti u oku, što dovodi do povećanog pritiska. Može biti povezana i s time što ne nosite sunčane naočale na jakoj svjetlosti.

"Ako se ne liječi, bilo koja vrsta glaukoma može dovesti do gubitka vida pa se odmah obratite ljekaru ako osjetite intenzivan pritisak ili bol u očima uz simptome aureola i duginih prstenova oko svjetla. Ovo je vrlo bolna, ali obično privremena opeklina rožnice", navela je.