OBRATITE PAŽNJU

Nije tajna da su proteini esencijalni nutrijent za izgradnju mišićne mase, podržavaju zdravo upravljanje težinom i jačaju imuni sistem. Međutim, proteini nisu vitalni samo za sportiste, trebalo bi da bude nutrijent u fokusu svake hranljive, dobro izbalansirane ishrane.

Ako želite da dodate više proteina u svoju ishranu, možda ćete se zapitati: Koliko je proteina dovoljno? Koji su znaci da ne unosite dovoljno proteina?

Destin Moody, registrovanim dijetetičar, otkrio je nekoliko znakova da ne jedete dovoljno proteina.

Često ste bolesni
Ako ste stalno prehlađeni ili se osjećate loše, to može značiti da vaš imunološki sistem radi na neoptimalnim nivoima zbog nedovoljnog unosa proteina.

"Mnogi ljudi ne znaju da su proteini antitijela odnosno molekuli u vašem imunološkom sistemu koji se bore protiv bolest", objašnjava Moody.

Bez obzira na vakcinu protiv gripa koju ste primili ove godine, vaš imunološki sistem možda neće moći da se odbrani od bolesti bez dovoljno proteina.

Uvijek ste umorni
Ako ste redovno umorni, možda ćete morati ponovo da provjerite vaš unos proteina.

"Kada ne jedete dovoljno proteina, vaše tijelo mora negdje nabaviti svoje aminokiseline. Dakle, počinje razgrađivati vašu mišićnu masu kako bi zadovoljilo svoje potrebe za proteinima. Kada se izgubi dovoljno mišića, to uzrokuje slabost i osjećate se konstantno iscrpljeno", kaže Moody.

Često imate promjene raspoloženja
Promjene raspoloženja mogu biti suptilan pokazatelj nedostatka proteina koji utiče na proizvodnju neurotransmitera. Neurotransmiteri su hemikalije koje omogućavaju komunikaciju između moždanih ćelija za uravnoteženo raspoloženje.

"Nedostatak proteina može dovesti do konzumiranja previše ugljikohidrata, a ti padovi šećera u krvi mogu dovesti do česte promjene raspoloženja. Proteini također čine neke neurotransmitere u mozgu koji kontroliraju raspoloženje, tako da kada je unos proteina nizak, vaše raspoloženje može varirati", dodaje.

Lomljivi i slabi nokti i kosa
Vaša kosa i nokti se sastoje od keratina, strukturnog proteina koji zahtijeva aminokiseline. Kada ne jedete dovoljno proteina, vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno keratina za pravilan rast, snagu i održavanje kose i noktiju.

"Vaša kosa, koža i nokti održavaju svoj integritet kolagenom i keratinom, koji su oboje proteini. Konzumiranje dovoljno proteina u ishrani održava vašu kosu sjajnom, nokte jakima, a kožu mekom", dodaje.

Uvijek ste gladni
Istraživanja pokazuju da su proteini makronutrijent koji najviše zasićuje, što znači da duže održavate osjećaj sitosti i pomaže u smanjenju žudnje.

"Uključivanje proteina u većinu vaših obroka i grickalica odlična je strategija da se osjećate siti tokom dana", kaže Moody.

Probajte jesti proteine, masti i ugljikohidrate zajedno za kompletan obrok ili užinu.