NUTRICIONISTICA OTKRILA

Prednosti proteina su dalekosežne, a konzumiranje više ovakvih namirnica može pomoći da izgubite težinu, održite metabolizam i izgradite i održite mišićnu masu, što znači više snage i manje tjelesne masti.

Preporučeni unos u prehrani za odraslu osobu, koja se ne kreće previše, je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine ili 0,36 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Ovo dolazi od prosječnog dnevnog unosa od 46 grama proteina za žene i 56 grama proteina za muškarce, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

Svakako da proteini pomažu i u izgradnji i održavanju mišićne mase, ali su također odgovorni i za čitav niz zdravstvenih prednosti. Proteini utječu na naše hormone koji reguliraju glad, posebno na hormone grelin i peptid II (PII).

- Grelin pomaže u suzbijanju signala gladi, a pokazalo se da PII "smanjuje" unos hrane i povećava potrošnju energije - kaže Megan Hilbert, dijetetičar iz Top Nutrition Coachinga.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje obroka bogatog proteinima može pomoći u suzbijanju grelina (hormona gladi) dok istovremeno povećava PII (koji pomaže u suzbijanju apetita), djelujući kao dvostruki udarac protiv žudnje.

Proteini spadaju u hranljive materije koje imaju veliku zasitnu moć, što znači da vam može pomoći da se duže osjećate sito, a ako niste gladni kao obično, vjerovatno ćete na kraju pojesti manje kalorija.

- Proteini imaju veći termički efekt hrane (TEF) u poređenju sa ugljikohidratima i mastima, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija vareći, apsorbirajući i koristeći proteine - kaže Jordan Hill, nutricionista.

Pošto je mišićna masa metabolički efikasnija od masne mase, što više imamo, to više kalorija sagorijevamo u mirovanju u poređenju sa nekim ko možda ima više masti.

Zato je unos dovoljno proteina, kada pokušavate izgubiti težinu, toliko važan.

- Adekvatan unos proteina može pomoći u održavanju mišićne mase, što dovodi do većeg sagorijevanja kalorija u mirovanju u poređenju sa onima koji gube mišićnu masu tokom mršanja - kaže Hill.

"Ubrzavanje metabolizma" se odnosi na povećanje brzine kojom tijelo sagorijeva kalorije ili troši energiju. Ovo može pomoći u upravljanju težinom, nivoima energije, korištenju hranljivih materija i kontroli šećera u krvi.

Proteini mogu doprinijeti ubrzavanju metabolizma kroz njihov veći efekt, u poređenju sa ugljikohidratima i mastima, i kroz njihovu ulogu u održavanju mišića.

Hrana bogata proteinima: piletina, puretina, nemasna teletina, slanutak, šparoge, leća, šinat, kukuruz, brokula, prokulice, jabuka, maline, kruške, ananas, breskve, bademi, sjemenke tikve, orasi, jaja, tuna...

Izvor: Faktor