ZAKLJUČAK STRUČNJAKA FDA

Posebni savjetnici Uprave za hranu i lijekove (FDA), koja nadzire upotrebu lijekova u SAD-u, izazvali su šok zaključivši da fenilefrin - ključni sastojak mnogih lijekova protiv prehlade i gripe koji se izdaju bez recepta - nije ništa bolji od placeba kada je riječ o otklanjanju začepljenosti nosa i poboljšanju disanja, škakljivog kašlja i grlobolje.

Zaključili su da oralno uzimanje lijeka, što je najčešći pristup, ne dopire dovoljno do nosa da bi imalo značajniji učinak, jer se puno toga "gubi" na putu od želuca do nosa, prenosi Daily Mail.

U obliku spreja za nos, recenzenti su rekli da se čini da fenilefrin djeluje jer gotovo svi aktivni sastojci stignu tamo gdje trebaju.

Fenilefrin ublažava začepljenost nosa privremenim skupljanjem malih krvnih žila unutar nosnica, stvarajući više prostora za prolaz zraka. Ali kao što je jedan član komisije rekao novinarima, dokazi su bili "prilično uvjerljivi da ovaj lijek nije učinkovit" kada se uzima oralno.

Ako se FDA složi s odlukom savjetodavnog odbora (njegova odluka se očekuje za nekoliko mjeseci), mogla bi zabraniti upotrebu fenilefrina u tabletama i kapsulama, potencijalno prisilivši proizvođače da povuku svoje proizvode s polica apoteka.

Neki stručnjaci predviđaju da će američka zabrana dovesti do povlačenja oralnih lijekova koji sadrže fenilefrin s polica u ostatku svijeta, a osim u lijekovima protiv prehlade i gripe, ima ga i u nekim tabletama za upalu sinusa i alergiju.

U međuvremenu, proizvođači tih lijekova također se suočavaju s mogućom tužbom u SAD-u, tvrdeći da su znali da njihovi proizvodi ne djeluju kako se reklamira i da su prevarili potrošače da troše novac na neučinkovite proizvode – i, s obzirom na nedostatak dobrobiti, nepotrebno izložen potencijalnim nuspojavama lijeka, koje mogu uključivati glavobolje, nesanicu i (u velikim dozama) visoki krvni pritisak.

- Ovo je vrhunski primjer kako farmaceutska industrija zarađuje milijarde svjesno prodajući upitne proizvode potrošačima koji boluju od određenih bolesti - rekao je odvjetnik Adam Levitt.

Inače, samo u Velikoj Britaniji godišnje se potroši 250 miliona funti na lijekove fenilefrin, piše Daily Mail.

Izvor: Faktor/Daily Mail