SAVJETI

Nakon što disajni putevi postanu pretjerano osjetljivi, kašalj ih dodatno iziritira, stvarajući začarani krug.

Postoji nekoliko stvari koje svako možete učiniti za olakšanje, bez obzira na uzrok kašlja.

Među njima su cuclanje pastila za grlo, uzimanje sredstava za suzbijanje kašlja, na primjer na bazi dekstrometorfana. Prodaje se u obliku sirupa, tableta, spreja i pastila.

Lijekovi na bazi dekstrometorfana spadaju u klasu morfina sa sedativnim, disocijativnim i stimulativnim svojstvima pa se koristi kratkotrajno za liječenje suhog neproduktivnog kašlja kod prehlade i gripe i ne preporučuje se njegovo dugoročno uzimanje.

Dodavanje meda toplom napitku mže poslužiti za smirivanje nadraženog tkiva grla. Potrebno je i redovno ispiranje nosa, prozračivanje prostorije u kojoj osoba boravi, izbjegavanje duhanskog dima.

Prirodni lijek za suhi kašalj:

Korijen bijelog sljeza umiruje i pomaže u liječenju upaljenih tkiva. Često se preporučuje za suhi kašalj i upalu grla, a djeluje i protivupalno.

Trputac je još jedan "korov" sa fantastičnim ljekovitim svojstvima koji pomaže u smirivanju kašlja. Sadrži biljnu sluz koja koja oblaže sluznicu ždrijela.

Islandski lišaj sadrži puno biljne sluzi koja vlaži i štiti sluznicu ždrijela te umanjuje grlobolju, suzbija nagon za kašljanjem i djeluje protivupalno.

Med je vrijedan lijek za upalu grla. Može dodati u mlaki čaj, ili pojesti dvije kašićice meda ili ga namazati na hljeb.

Izvor: Faktor