ZDRAVA ISHRANA

Namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza su kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat

Željezo, osim toga što igra važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u tijelu, veoma je važno za imuni sistem.

Ako imate nizak nivo željeza u organizmu, to često može rezultirati anemijom, koja može biti uzrokovana i neadekvatnom ishranom. Jedini siguran način da provjerimo da li imamo nedostatak željeza u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju na to da imamo manjak.

Ukoliko imate neki od ovih problema, vrijeme je da provjerite željezo u krvi.

-Brzo se umorite, čak i nakon dugog sna i odmora.
-Zadihani ste, čak i nakon malo intenzivnije šetnje
-Blijeda koža lica
-Vrtoglavica i nesvjestica
-Krhki nokti i kosa
-Česte prehlade
-Loša koncentracija
-Smanjen apetit
-Tinitus
-Sindrom nemirnih nogu.

Koju hranu treba da konzumirate ako imate malo željeza u krvi

U ishrani ljudi s dijagnozom anemije treba da dominiraju:

-iznutrice
-meso
-gljive
-sušeno voće
-zeleno lisnato povrće
-rotkvice.

Jedan od najboljih izvora željeza u ishrani - 100 g sadrži 6,9 mg željeza (oko 35 posto dnevne potrebe za željezom za žene) je džigerica.

Iako i u biljnim proizvodima ima dosta željeza, nešto se slabije apsorbira zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su u pitanju mahunarke, sočivo ili špinat).

Odlični pomagači u povećanju hemoglobina su: mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokole, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji željeza iz hrane, prenosi B92.

Namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza su: kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat. Hemoglobin se može smanjiti ne samo zbog nedostatka želejeza već i zbog nedostatka vitamina, poput vitamina B, kao i drugih faktora. Posjetite ljekara i zdrava hrana je uvijek korisna.