DOKTORI ŠOKIRANI

Ne zna se šta izaziva sve češću pojavu bubrežnih kamenaca kod djece, ali moglo bi biti zbog prehrane, antibiotika i temperature.

Prije tridesetak godina bubrežni kamenci su bili smatrani bolešću sredovječnih, bijelih muškaraca. No sada doktori sve češće vide sasvim drugi tip pacijenata koji pate od ovog iziuzetno bolnog stanja, posebno tokom ljeta.

Bubrežni kamenci, stvrdnute naslage minerala i soli koji mogu zapeti u urinarnom traktu, sada se sve češće pojavljuju kod mlađih ljudi, posebno kod tinejdžerica, pokazuju najnoviji podaci.

Stručnjaci nisu sigurni zašto se kod sve više djece i tinejdžera javlja to stanje, no pretpostavljaju da je u pitanju kombinacija faktora uključujući prehranu punu jako prerađene hrane, često korištenje antibiotika od najranije faze života te klimatske promjene, odnosno koje uzrokuju češću dehidraciju.

Doktori s kojima je razgovarao NBC News kažu kako najviše djece s bubrežnim kamencima viđaju ljeti.

Stvaranje bubrežnih kamenaca je poremećaj metabolizma, a to je stanje poznato i pod nazivom nefrolitijaza. Pojavljuje se kad se minerali poput kalcija, oksalata i fosfora nakupljaju u urinu i stvaraju tvrde žućkaste kristale velike poput zrna pijeska ili, u posebno teškim slučajevima, poput loptice za golf.

Neki kamenci sami izađu kroz urinarni trakt i ne prave probleme, dok drugi zapnu i blokiraju tok urina izazivajući snažnu bol i krvarenje.

Posljednjih su godina mnoge bolnice otvorile posebne pedijatrijske klinike za bubrežne kamence jer sve više djece posjećuje urologa, nefrologa i nutricionista kako bi uklonili postojeće ili spriječili stvaranje novih bubrežnih kamenaca.

Stvaranje bubrežnih kamenaca kod odraslih povezuje se sa stanjima poput metaboličkog sindroma, pretilosti, visokog pritiska i dijabetesa.

- Ali kod djece, toga nema - kaže dr. Gregory Tasian, pedijatrijski urolog u Dječijoj bolnici u Philadelphiji.

- Oni su inače sasvim zdravi i dolaze mi s bubrežnim kamencima bez nekog očitog razloga - kazao je.

Chloe Carroll kojoj je sada 14 godina, imala je tek osam kad je u urinu primijetila krv. Doktori su joj dijagnosticirali bubrežne kamence - što je bilo veliko iznenađenje za mladu sportašicu bez prijašnjih urinarnih problema.

Nakon nešto manje od godinu dana, pojavio se i drugi kamen. S 11 godina morala je na operaciju kojom su joj uklonili tri kamena.

- Nervira me što to moram prolaziti iznova i iznova. Ali znam da je to dio života i da moram ići dalje - kazala je Carroll.

Bubrežni kamenci kod djece nisu česti, iako se ne zna tačno koliko ih je s obzirom na to da se većina istraživanja fokusira na odrasle.

Jedna studija iz 2016. uključivala je 153.000 odraslih i djece u Južnoj Karolini koji su zbog nefrolitijaze potražili doktorsku pomoć ili su morali na operaciju.

Izvor: NBC News