OPREZ

Toksini mogu lako da se nakupe u ljudskom organizmu, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je prosječna osoba izložena više od 700.000 toksičnih hemikalija dnevno.

Toksini su supstance koje proizvode biljke, životinje ili mikroorganizmi, a koji su otrovni i štetno utječu na ljude. A šta se dešava kada se toksini nakupe u našem tijelu?

Toksini su štetna jedinjenja koje u tijelo mogu da dospiju gutanjem, udisanjem i apsorpcijom. Ove štetne materije se također proizvode u tijelu usljed lošeg zdravlja crijeva kroz proces autointoksikacije.

Simptomi koji ukazuju da su toksini preplavili tijelo

Ukoliko se pitate na koji način se toksini nakupljaju u tijelu, dovoljno je, kao primjer, navesti odlazak u restoran u gradskoj sredini. Sa svakim zalogajem, konzumiramo te štetne toksine iz konzervansa, vještačkih boja i aditiva, ali ispušnih plinova. Iako su to sve male količine koje mogu da ostanu neprimijećene, problem nastaje kada dođe do nagomilavanja štetnih materija, koje počinju da „nagrizaju“ čovjekovo zdravlje.

Simptomi koji nas upozoravaju da su se u tijelu nakupili toksini su:

Zatvor

Stalni osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva jedan je od simptoma nakupljanja toksina u tijelu. Hrana koju konzumiramo također se sastoji od konzervansa, boja i vještačkih aroma, a njihovo nakupljanje može da uzrokuje zatvor.

Nedostatak energije

Preopterećenost tijela toksinima može uzrokovati prekomjeran, iscrpljujući rad bubrega i jetre kako bi se eliminirao otpad iz organizma. Takav prekomjeran rad bubrega zauzvrat uzrokuje simptome umora i nedostatka energije.

Oslabljen imunitet

Stalne glavobolje, bolovi u mišićima, naprezanje, napetost… mogu biti simptomi oslabljenog imuniteta zbog visokog nivoa toksina u organizmu. To povećava rizik od autoimunih bolesti i depresije.

Neuspjeh sa skidanjem kilograma

Mršavljenje je inače težak posao, ali čak i kada bi zbog nekih procesa čovjek trebalo izgubiti pokoji kilogram, a to se ne dešava, to može biti znak viška toksina u tijelu. Neki toksini, poput pesticida, lipofilni su, što znači da bi mogli da se skladište kao tjelesna mast kada se ne eliminiraju iz tijela. Tako se stvaraju tjelesne masnoće koje je teško skinuti zbog preopterećenja.

Problemi s kožom

Kaže se da naša vanjština govori šta se dešava unutar nas. Ako patite od akni, rozacee, ekcema ili bilo kog drugog hroničnog problema s kožom, vrlo je vjerovatno da postoji toksični talog koji se probija kroz kožu. Kada se otpad ne eliminira efikasno putem stolice i urina, tijelo pokušava da ga se riješi kroz kožu. U ovom slučaju trebalo bi poboljšati ishranu i probavu i primijeniti detoksikaciju tijela kako bi se riješio problem s kožom.

Neprijatan miris tijela i loš zadah

Kad je tijelo preplavljeno toksinima i ne može ih izbaciti, to može da se odrazi kroz neprijatan zadah i miris tijela.

Također, među simptomima koji ukazuju na preopterećenost tijela štetnim materijama spadaju i:

- Moždana magla
- Gubitak kose
- Umor
- Krhki nokti na nogama
- Mučnina
- Gojenje
- Hronični problemi s varenjem
- Bol u mišićima i zglobovima
- Nesanica
- Uvećano stomačno salo
- Tamni kolutovi ispod očiju.

Iako su to generalno sve kratkoročni efekti nakupljanja toksina, ne treba zaboraviti da dugoročni efekti mogu da dovedu do štetnih, čak i po život opasnih posljedica.