NOVA STUDIJA

Kandidat za vakcinu protiv HIV-a pokazuje pozitivne rane rezultate, izazivajući kritičnu komponentu ljudskog imunološkog odgovora kod 97 posto primalaca vakcine.

Bilo je to malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a. Ova čestica je dizajnirana tako da pripremi tijelo za stvaranje široko neutralizirajućih antitijela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutralizirajuća antitijela prepoznala bi veliki dio podtipova HIV-a, koji je neophodan za obezbjeđivanje imuniteta jer virus HIV-a često mutira.

Četrdeset osam učesnika je ili primilo testnu vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su primili testnu vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutralizirajućih B ćelija antitijela koje bi mogle proizvesti prvi korak na putu do imuniteta.

- Suština ove tehnike je u tome da se imuni sistem osposobi da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a - kaže William Schief, jedan od autora studije. Schief je profesor na odjelu za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research.

- Postoji samo nekoliko mrlja na površini šiljka HIV-a koje ostaju iste ili relativno iste u različitim izolatima. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitijela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu za tačno te mrlje - rekao je Schief.

U studiji faze 1 niko nije prijavio ozbiljne nuspojave, a druge nuspojave poput bola na mjestu injekcije ili glavobolje bile su blage do umjerene i povukle su se za jedan do dva dana.

Ovi rezultati, objavljeni u akademskom časopisu Science 1. decembra 2022. godine, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, prvi put su objavljeni 2021. godine na virtuelnoj konferenciji koju je organizovalo Međunarodno AIDS društvo za istraživanje HIV-a za prevenciju. Ispitivanje su zajedno vodili Međunarodna inicijativa za vakcinu protiv AIDS-a i Scripps Research.

Izvor: Science Alert