Uskoro više neće biti potrebe za popravljanjem zubi, jer nova hemikalija ubija sve bakterije u ustima koji uzrokuju karijes u samo 60 sekundi, objavili su naučnici sa Univerziteta Čile.

U saradnji s kolegama sa Univerziteta Oxford izumili su posebnu molekulu koji su nazvali "Keep 32" prema broju zubi koje odrastao čovjek ima, a tvrde kako bi ona u zubnim pastama, vodici za ispiranje usta i žvakaćim gumama učinila zube otporima na karijes. Sastav molekule je tajan.

Hemikalija ciljano uništava mutirane streptokoke, bakterije koja pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu caklinu, piše Daily Mail.

- Proizvod smo testirali sedam godina, dokazali da je djelotvoran i bezopasan za ljude te vjerujemo kako će se naći na tržištu kroz 14 do 18 mjeseci - rekao je voditelj studije, Erich Astudillo.

Novi hemijski spoj bi se čak mogao dodavati određenim namirnicama da bi se spriječilo oštećenje zubi za vrijeme obroka, a čileanski su naučnici već u pregovorima s farmaceutskim tvrtkama koje žele otkupiti licencu za proizvod.