Zaboravite na sportsko piće prije vježbanja, a umjesto njega pojedite bananu, savjetuju stručnjaci i nutricionisti.

Banana će vam dati jednaku količinu energije, a neusporedivo je zdravija, zaključili su naučnici sa univerziteta u Sjevernoj Karolini. Oni su željeli provjeriti koliko su sportska pića učinkovitija tokom intenzivnog treninga od jednostavne voćke.
 
Grupa treniranih biciklista konzumirala je svakih 15 minuta za vrijeme utrke od tri sata čašu sportskog pića bogatog ugljikohidratima, dok je druga grupa jela po pola banane. Otkriveno je da je banana opskrbila sportaše potrebnim antioksidansima kojih nema u napitcima, a dobili su i potrebna vlakna, kalij i vitamin B6.

Zaključeno je da banane sadrže zdraviju mješavinu šećera potrebnih za povećanje energije od klasičnih sportskih napitaka.
 
– Mislim da postoji mnogo sportaša koji ne vole ugljikohidrate unositi sportskim napitcima koji su zapravo voda i šećer. Dakle, i vi prije treninga možete imati zdrav izvor ugljikohidrata za vrijeme vježbanja, koji će vam omogućiti jednaka postignuća kao i sportski napitak – objasnio je voditelj studije David Nieman, prenosi Huffingtonpost.