Epidemiološka ispitivanja pokazala su da je uravnotežena prehrana jedan od najvažnijih koraka u održavanju zdravlja. A vječno pitanje je: koje su to “dobre”, a koje “loše” namirnice?

Znanstvenici pomažu u razrješavanju tog pitanja analizirajući spojeve u namirnicama, preporučujući na osnovi dobivenih rezultata njihovu upotrebu, te predlažu poboljšanja u postupku prerade i proizvodnje hrane.

Pravi presedan datira iz 2005. godine, kada je u septembarskom broju časopisa Nature, objavljeno kratko saopštenje o gorkim materijama u maslinovu ulju. Bit i originalnost tog saopštenja leži u činjenici da se jedan znanstveni dokaz zapravo otkrio pomoću osjetila ukusa. Znanstvenici su, naime, promatrajući i probavajući gorčinu maslinova ulja, zaključili da je jačina ukusa gorkog koji pojedina ulja izazivaju proporcionalna ljekovitom djelovanju tog ulja.

Radilo se inhibiciji tzv. cox enzima ili enzima ciklooksigenaze, koji su, između ostalog, poznati kao enzimi koji potiču upalu. Dakle, što je ulje gorče, ima veći učinak na poništavanje razornog djelovanja ovih enzima. Iz takvog gorkog ulja, bolje reći kvalitetnog ulja, izolirana je materija koja je odgovorna za stvaranje osjećaja gorčine. Radi se o oleochantalu - biofenolu koji odlikuju izrazita ljekovita svojstva. Slično djeluje i toliko upotrebljavan lijek protiv upale i bolova poznat pod generičkim imenom ibuprofen.

Od davnina su se gorke tvari smatrale otrovima. Međutim, kao što se vrlo često u farmaceutskoj industriji navodi da je učinak ljekovitog i toksičnog definiran dozom, tako se i ta postavka može primijeniti na gorke materije. To ne znači da su sve gorke materije ili bolje reći materije gorkog ukusa ljekovite, nego da ih nikako ne smijemo izbaciti iz svakodnevne prehranu zbog “toksičnosti”.

Poznato ljekovito djelovanje dolazi od gorkog povrća, koje se tijekom ranog proljeća naći na našim livadama ili na tržnicama. To su popularne jestive trave ili “mišancija” i divlje šparoge. Uvrštavanjem takvog povrća u svakodnevnu prehranu potičemo rad jetre i bubrega i tonificiramo naš organizam. To su namirnice izbora ako se želimo osloboditi toksičnih i otpadnih tvari koje su se tijekom zimskih mjeseci nagomilale u našem organizmu. Zato, dok šećemo livadama i vrtovima, uberimo mladi maslačak, divlji radič, divlju rigu, divlji koromač ili šparoge i priredimo te namirnice kao ukusno jelo u obliku priloga ili salata. Prijatno!