UNIVERZITET UPPSALA

Istraživači Univerziteta Uppsala u Švedskoj pronašli su novi tip koronavirusa kod voluharica. Još uvijek nije jasno da li je opasan za ljude.

Tokom recenzirane studije, čije je rezultate objavio Multidisciplinarni institut za digitalno izdavaštvo (MDPI), ispitano je 260 voluharica u okrugu Örebro u Švedskoj. Rezultati studije pokazuju da je "Grimsö virus" rasprostranjen među glodarima u tom području.

Riječna voluharica (Myodes glareolus) je vrsta glodara koji ima crvenkasto-smeđe krzno sa sivim mrljama. Nalaze se u parkovima i baštama, a jedu voće, orašaste plodove i male insekte.

Za sada nije poznato je li novopronađeni virus na bilo koji način opasan za ljude. Ipak, ovo je dobar podsjetnik da je dobro pratiti viruse divljih životinja, posebno one koje prenose životinje koje žive u našoj neposrednoj blizini, piše Science Alert.

"Još uvijek ne znamo kakve bi potencijalne prijetnje virus mogao predstavljati javnom zdravlju. Međutim, na temelju naših opažanja i prethodnih koronavirusa identificiranih među voluharicama, smatramo da postoje dobri razlozi za nastavak praćenja koronavirusa među glodavcima u divljini", rekao je virolog Åke Lundqvist.

Švedski naučnici su između 2015. i 2017. godine testirali voluharice i pronašli oboljenja koja uzrokuje betakoronavirus koji se obično nalazi među šišmišima, a kada pređe na ljude može uzrokovati respiratorne infekcije poput SARS-CoV-2.