SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Influenserica Alyssa Atkinson dugi niz godina uključena je u industriju zdravlja i fitnessa. Oduvijek se bavila sportom, ali najteži dio bio joj je proces oporavka.

Na svom blogu piše da je, da bi bila zdrava i u formi, morala paziti da se redovno isteže, da dovoljno spava i da se pravilno hrani. Ovo posljednje značilo je unositi dovoljno pravih nutrijenata. Istraživala je koju hranu konzumiraju najfit ljudi na svijetu i došla do zaključka da su to tri stvari koje navodimo u nastavku.

Voće i povrće

Prehrana vrhunskih sportaša obiluje voćem i povrćem s dobrim razlogom. Voće i povrće prepuni su svih vrsta vitamina i minerala. Što raznovrsnije jedete, veća je vjerovatnost da ćete zadovoljiti svoje dnevne potrebe za svim ključnim vitaminima.

Zeleni smoothie tenisačice Naomi Osake sadržava kelj, špinat te otopinu elektrolita s okusom kokosa i kivija.

Bez obzira na to koliko intenzivno i često vježbate, konzumaciju voća i povrća trebate postaviti kao prioritet. Vaše zdravlje može imati ogromne koristi od uključivanja širokog spektra voća i povrća u prehranu.

Tajna žitarica

Ugljikohidrati su esencijalni makronutrijent za tijelo i važan izvor goriva za trening izdržljivosti. Ključ nije potpuno izbaciti ugljikohidrate, već se usredotočiti na izvore integralnih žitarica. Jedan takav izvor, koji sadrži puno hranjivih tvari na biljnoj bazi, jeste kvinoja.

- Osim većeg sadržaja proteina od bilo koje druge žitarice, sadrži ogromnu dozu nezasićenih masti zdravih za srce. Kvinoja je također izvrstan izvor vlakana i vitamina B - kaže profesor nutricionizma Christopher Mohr.

Jedinstveno korjenasto povrće

Sigurno ste čuli da je cvekla tajno oružje za izdržljivost kojim se služe mnogi maratonci. Brojne studije potvrdile su da sok cvekle može poboljšati kardiorespiratornu izdržljivost kod sportaša povećanjem učinkovitosti, što poboljšava performanse i povećava vrijeme do iscrpljenosti.

Dakle, cvekla ima brojne prednosti, a sadrži i puno hranjivih tvari pa je definitivno povrće koje biste željeli imati na svom jelovniku.