COVID-19

Na sjeveru Europe brzo se širi podvarijanta omikron soja koronavirusa BA.2, koja je utvrđena i u Austriji. Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva istražuje taj soj.

Podvarijanta omikrona BA.2 zahvatila je Norvešku, Švedsku i Veliku Britaniju. U Danskoj je potisnula osnovni soj BA.1 i postala dominantna.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva u petak je označila BA.2 kao varijantu pod istragom, te navela da će dalje da je analizira.

Ne zabrinjava
Meera Chand, direktorica u toj agenciji za incidente, navela je da je priroda virusa da evoluiraju i mutiraju, tako da je za očekivati da se pojavljuju nove varijante.

BA.2 nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost, prenosi Reuters.

"Naš kontinuirani genomski nadzor nam omogućava da ih otkrijemo i procenimo da li su značajni", navela je doktorica.

U Velikoj Britaniji su identifikovane 53 sekvence podvarijante BA.2.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva je saopćila da je 40 zemalja prijavilo sekvence BA.2, pri čemu je najviše uzoraka prijavljeno u Danskoj, a zatim slijede Indija, Britanija, Švedska i Singapur.

Broj oboljelih od podvarijante BA.2 u Danskoj je brzo rastao. Od ukupnog broja obolelih od koronavirusa u posljednjoj sedmici 2021. godine, 20 posto njih su oboljeli od BA.2, a 45 odsto u drugoj sedmici 2022.

Jedna stvar zbunjuje
Anders Fomsgaard, istraživač na danskom Institutu "Statens Serum" rekao je da nema još nema objašnjenje za brzi rast oboljelih, dodajući da je zbunjen, ali ne i zabrinut.

"Možda je otporniji na imunitet u populaciji, što mu omogućava da zarazi više. Još ne znamo", rekao je Fomsgaard, prenosi Blic.

Prvobitna analiza koju je uradio Institut nije pokazala razliku u hospitalizacijama za BA.2 u poređenju sa BA.1.