SPECIFIČNA

Smatra se da je nulta krvna grupa rijetka, ali zapravo najmlađa i najmanje rasprostranjena krvna grupa je AB koju ima oko pet posto stanovništva.

Kako su naslijedili gomilu antitijela grupa A i B imaju vrlo specifična antitijela protiv infekcija i osjetljiv imunitet.

Odlikuje ih i to što mogu da prime krv od svih ostalih grupa.

Karakter


Kako je ova krvna grupa nastala miješanjem grupa A i B, tako i njeni nosioci mogu da budu sasvim različitih karaktera - i vrlo stidljivi i izrazito društveni, i odgovorni i vrlo problematični.

Ono što je zajedničko za sve je da su vrlo izdržljivi i da nikako ne popuštaju pod stresom, ali su i vrlo kruti i rijetko umiju da se povinuju pravilima.

Kao što je i njihov imunološki sistem tolerantan i popustljiv, takva je najčešće priroda ljudi ove grupe.

Prijateljski nastrojeni, skloni lakom praštanju, dobre volje, skloni anksioznosti i stresiranju.

Zbog njihovog osjetljivog nervnog sistema treba da izbjegavaju napete, užurbane i agresivne sredine. Potreban im je mir i harmonija, te su vježbe meditacije, joga, šetnja u prirodi i laganiji fitness, metode i tehnike opuštanja koje im najviše odgovaraju.

Imunitet


Imunološki sistem kod ove grupe je dosta tolerantan i prijateljski nastrojen prema napadačima, koje pušta bez borbe u organizam, za razliku od nulte grupe ili "lovca".

Zato je važno za AB tip da vodi računa o svom zdravlju, pogotovo kada je stres u pitanju, jer se osjetljivost, mentalna i emotivna, koju dijele sa A grupom, reflektuje na pad imunološkog sistema.

Prehrana


Kao i A grupa, i AB stvara nedovoljno stomačne kiseline, te zato ima problem s varenjem proteina iz mesa. Kao i B grupa, koja dobro podnosi meso i AB je u tom smislu bolje opremljena nego A grupa, što znači da AB može konzumirati meso, ali je naglasak na ribi i purećem mesu, za koje ne treba mnogo stomačne kiseline da se svari.

Crveno meso, kao što je goveđe, teško se vari, metaboliše se u masnoću i doprinosi gojaznosti. Izuzetak je janjeće meso koje je visoko preporučljivo za AB krvnu grupu, što je posljedica prisustva ovog mesa u prehrani kod njihovog rođaka nomada B grupe.

AB dijeli istu sudbinu sa B grupom kada je piletina u pitanju. Lektin u njenom mesu izaziva sljepljivanje krvnih zrnaca u grumuljice i doprinosi povećanju rizika od moždanog i srčanog udara.

Kada je povrće u pitanju, postoje neke specifičnosti koje razlikuju AB od A i B grupe. Jedna od njih je reakcija na paradajz. Dok njegovi lektini smetaju A i B grupi, AB ih odlično toleriše i može konzumirati paradajz kao i nulta grupa.

Naglasak treba staviti na presno, sirovo povrće, koje čini organizam baznim i jačim, što je važno za osjetljiv imunološki sistem ove grupe.

Povrće koje smeta AB tipu je kukuruz i paprika. Visoko preporučljivo je zeleno lisnato, bijeli i crni luk, brokula, cvekla, peršun i karfiol. Ovo povrće sadrži u sebi dosta sumpora koji izbacuje toksine.

Kod voća postoje neka ograničenja. Naime, narandža i banane, kao i mango, iritiraju sluzokože organa za varenje i sprečavaju apsorpciju važnih vitamina i minerala, pa ih treba ograničiti ili zamijeniti – narandžu mandarinom, grejpfrutom i limunom. Limun čisti sluz u organima za disanje i varenje, kojoj je AB sklona, te dan može početi sokom od pola limuna u čaši mlake vode.

Ova limunada pročistit će i sluz i pokrenuti pražnjenje crijeva ujutru.

Voće koje više odgovara AB grupi je bobičasto, kao što su borovnice, kupine, maline, ribizle, višnje zatim grozđe, šljive, smokve i ananas.

Mliječni proizvodi, naročito fermentisani kao što su jogurt i kefir, čuvari su zdravlja kod AB grupe, i oni generalno dobro podnose i sir, ali je kravlje mlijeko problem. Ono kao i pšenica stvara sluz u organima za disanje, te se kod djece ove grupe koja boluju od astme i bronhitisa i ostalih hronhičnih upala, preporučuje njegovo eliminisanje iz prehrane.