VRIJEDI PROBATI

Vjerovatno niste znali da postoji dijeta prema krvnoj grupi.

Dr. Robert H. Shmerling, urednik magazina Harvard health navodi kako je mislio da je priča o dijeti prema krvnoj grupi davno zaboravljena, ali kako ga pacijenti često pitaju o njoj, odlučio je i sam proučiti o čemu se radi, a evo do kakvih je saznanja došao, piše health.harvard.edu.

Šta je dijeta prema krvnoj grupi?

- Još je 1996. godine Peter D’Adamo, ljekar neuropatske medicine opisao kako bi ljudi mogli živjeti zdravije, duže i postići idealnu tjelesnu težinu ako će se hraniti prema krvnoj grupi. Odabir namirnica, pa čak i začina i tjelesne vježbe treba ovisiti o krvnog grupi. Knjiga u kojoj je ovo objasnio je uskoro postala hit – navodi Dr. Robert H. Shmerling.

Evo nekoliko preporuka iz ove knjige o tome kako bi trebala izgledati dijeta prema krvnoj grupi:

Krvna grupa 0: treba birati namirnice bogate proteinima i jesti puno mesa, povrća, ribe, ali ograničiti unos grahorica. Za gubitak kilograma treba jesti crveno meso, špinat, alge, maslinovo ulje i brokule, a izbjegavati brašno i mliječne proizvode.

Krvna grupa A: treba odabrati voće, povrće, tofu, plodove mora, puretinu, ali izbjegavati meso. Za gubitak kilograma jedite plodove mora, ananas, maslinovo ulje i soju. Mliječni proizvodi, pšenica, grah i kukuruz trebaju se izbjegavati.

Krvna grupa B: treba odabrati meso, voće, mlijeko, ribu i žitarice. A kako bi dijete bila uspješnija jedite zeleno povrće, jaja, jetrice, ali je potrebno izbjegavati piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu.

Krvna grupa AB: jedite mliječne proizvode, janjetinu, ribu, žitarice, voće i povrće, a za gubitak kilograma odaberite tofu, alge, zeleno povrće. Izbjegavajte piletinu, kukuruz i grah.
Prema krvnoj grupi ne bazira se samo dijeta već i brojne navike, pa tako krvna grupa 0 treba se baviti vježbama visokog intenziteta i uzimati suplemente za osjetljivu probavu, dok grupa A treba ići na manje intenzivne treninge i uključiti meditaciju kao dio rutine.

Ono što sve sigurno zanima je – djeluje li dijeta prema krvnoj grupi?

Kvalitetne studije o krvnog grupi i dijeti nisu još objavljene u medicinskoj literaturi, a dvije studije iz 2013. i 2014. godine tvrde da ova dijeta nema puno smisla.

No, jedna studija iz iste godine pokazala je kako osobe koje su na dijeti i koje su pratile prehranu prema krvnoj grupi pokazuje kako je ipak došlo do poboljšanja u vidu snižavanja holesterola.

Teorija iza ove dijete je da je krvna grupa usko povezana sa sposobnošću probavljanja određenih namirnica, pa tako i pomaže kod održavanja željene težine, nivoa energije ali bi mogla i prevenirati bolesti kao što su razvoj raka i kardiovaskularni problemi.

Izvor: Faktor/health.harvard.edu