IMUNIZACIJA U SVIJETU

Treća doza vakcine protiv COVID-19 u ovom trenutku nije potrebna i višak bi trebalo donirati drugim državama, izjavio je u utorak šef odjela za vakcinaciju na Oxfordu Andrew Pollard, što je u suprotnosti sa stavom britanskog ministra zdravstva.

Pollard je mišljenja da bi se odluka o vakcinaciji trećom dozom trebala temeljiti na naučnim istraživanjima te je izjavio da zasada ne postoji nijedan dokaz o povećanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcina.

- Nema nijednog razloga za paniku. Ako će biti bilo kakvog pada u učinkovitosti vakcine, to će se dogoditi postepeno i događat će se u trenutku kada ćemo to moći opaziti i pravovremeno reagirati - rekao je Pollard na virtualnom sastanku sa zakonodavcima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je da se očekuje kako će vakcinacija trećom dozom započeti već u prvim danima septembra.

Iz AstraZeneca kompanije, koja proizvodi vakcinu razvijenu na Univerzitetu Oxford, poručili su da im je potrebno više vremena da bi utvrdili jesu li dodatne doze potrebne da bi se održao nivo zaštite.

Iz Pfizera su već poručili da očekuju kako će treća doza vakcine biti potrebna da bi se zadržao visok nivo zaštite od COVID-19.

U Velikoj Britaniji je tri četvrtine odrasle populacije vakcinisano sa dvije doze, a Svjetska zdravstvena organizacija je zamolila države koje planiraju dovakcinaciju da odgode svoje planove dok se širom svijeta ne vakciniše više ljudi.

Pollard se zalaže za zaštitu ljudi u zemljama u kojima vakcinacija nije na visokom nivou.

- Doze koje su predviđene za dovakcinaciju ili za vakcinaciju djece, bolje je upotrijebiti za ljude koji će u suprotnom umrijeti u sljedećih šest mjeseci. Malo je vjerovatno da će se odjednom cijeli sistem srušiti u državama koje imaju visok nivo vakcinisanih - rekao je Pollard.