OPREZ

Sezona je krpelja, a ove sitne životinjice hrane se krvlju životinja i čovjeka te mogu prenositi zarazne bolesti.

Aktivnost krpelja zavisi od temperature i vlažnosti te su najaktivniji u proljeće i ljeti te u ranu jesen.

U zimskom periodu, od decembra do marta, krpelji se susreću ako je riječ o blagoj zimi bez hladnoće i snijega. Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova, niskog rastinja, u šikarama, te uz staze za šetanje, u vrtovima, na izletištima, u baštama.

Sakriveni na travi, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina, toplokrvne životinje ili čovjeka. Građom svojih nogu prilagođeni su prihvaćanju za krzno životinja ili na dlakice odjeće ljudi.

Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti.

Probadanje kože traje desetak minuta i ne osjeća se zbog tvari u slini koje, među ostalim, imaju djelovanje poput anestetika.

Krpelji su značajni kao prijenosnici zaraznih bolesti.

Prilikom odlaska u prirodu radi šetnje, rekreacije ili obavljanja poslova na otvorenom treba uvijek pomisliti na mogućnost uboda krpelja. Potrebno je izbjegavati područja nastanjena krpeljima, koristiti odgovarajuću obuću i odjeću tokom boravka u prirodi, nositi hlače dugih nogavica i majice/košulje dugih rukava, zatvorenu obuću. Bolje je nositi svjetliju odjeću na kojoj se lakše može uočiti krpelj.

Koristiti sredstva za odbijanje krpelja, nanijeti ih na gole i izloženije dijelove tijela. Djeluju nekoliko sati, u zavisnosti od znojenja.

Neka sredstva mogu se nanijeti i na odjeću.

Tokom boravka u prirodi a naročito po dolasku kući potrebno je više puta provjeriti da li imate krpelja na sebi. Naročito pregledati rubno područje vlasišta, iza uha, potiljak, vrat, prepone, pazuhe i područje iza koljena i pupak.

Ukoliko vas ipak krpelj ubode onda ga odmah izvadite pomoću pincete za čupanje dlačica. Ukoliko ipak niste sigurni da to znate uraditi na pravi način otiđite kod ljekara.

Krpelje nemojte dirati golim rukama, a nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda preporučljivo je premazati antiseptikom.