RIJEŠITE PROBLEM

Sezona krpelja traje od aprila do septembra, a važno je unaprijed znati kako ga pravilno izvući iz kože ukoliko se susretnete s ovim problemom.

Stručnjaci navode kako je najbolji način zaštite od krpelja nošenje duge odjeće tokom boravka u prirodi te nanošenje repelenata. Iako krpelji mogu djelovati bezazleno, uvijek trebate biti na oprezu.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krpeljni meningoencefalitis - upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, kongo-krimska hemoragijska groznica - zarazna bolest koja se veoma rijetko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi, te izaziva teška krvarenja, što za posljedicu može imati smrt.

Također mogu prenijeti i rikecioze koje mogu izazvati teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest koja napada cijelu organizam, a naročito kožu, nervni sistem, zglobove i srce.

Osobe koje primijete zakačenog krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom, tako što se insekt uzme lagano u predjelu glave, tj. što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomjernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći pri tom da se izvuče cijeli insekt, bez oštećenja kože te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata.

U slučaju da se ne ukloni glava ili usni aparat insekta, treba ga pokušati izvući pincetom bez oštećenja kože, a ako ne uspijete, ipak se javiti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Bitno je pregledati mjesto ugriza, dezinficirati ga te još jednom provjeriti da li je sve izvučeno iz kože.

Ako se pojavi oteklina ili neka druga kožna promjena, na mjestu ugriza trebalo bi primjeniti neki protualergijski lijek. Antimikrobna zaštita poslije uboda krpelja u pravilu se određuje kod nadležnog ljekara na osnovu pratećih simptoma.

Ne preporučuje se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanja šibicom, gnječenjem krpelja, premazivanja nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovite i često kontraproduktivne i opasne po zdravlje.