Kažu da je učinkovit

Sprej za usta kompanije Ökopur iz mjesta Hall u austrijskom Tirolu ubija koronaviruse, potvrdili su u laboratoriju Medicinskog fakulteta u Innsbrucku.

Posljednjih mjeseci u laboratoriju medicinskog univerziteta u Innsbrucku testirali su više sprejeva. Wilfried Posch s Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju rekao je za austrijski ORF da prilikom testiranja sprej raspršuju prema virusu.

Nakon što je virus određeno vrijeme bio izložen spreju, daje se ljudskim ćelijama, a potom se provjerava je li došlo do zaraze.

Sprej za oralnu upotrebu kompanije Ökopur iz Halla postigao je dobre rezultate.

- Ako pustite sprej da djeluje do minute, možete pokazati vrlo visoko smanjenje zaraznosti virusom. Uočili smo i do 100 posto - prenio je novinarima Wilfried Posch s insbruškog Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju.

To znači da bi se tirolski sprej mogao koristiti za stvaranje zaštitnog sloja protiv zaraze koronavirusom, pa bi mogao štititi ljude primjera radi u situacijama u kojima se gužve ne mogu izbjeći, kao što je vožnja javnim prijevozom, prenosi ORF.

No, sprej se ne može koristiti kao lijek, mogao bi poslužiti za smanjenje rizika od zaraze, uz maske i držanje distance.

Faktor/ORF