SAVJETI DOKTORA

Ako ste cijeli dan na suncu ili ste upravo pojeli vrlo slan međuobrok, vrlo vjerovatno ćete posegnuti za čašom vode da ugasite žeđ. To je prirodno. Ali ako ste cijelo vrijeme žedni ili se osjećate kao da ništa što pijete ili jedete ne utažuje žeđ, to bi moglo ukazivati na puno veći problem od privremene dehidracije.

Žeđ može biti simptom određenih stanja i bolesti, a ponekad može biti i nuspojava određenih vrsta prehrambenih navika.

Kserostomija


Kserostomija, odnosno suhoća usne šupljine, stanje je u kojem vaše žlijezde ne stvaraju dovoljno sline da bi vaša usta ostala vlažna. To može biti rezultat kemoterapije, određenih lijekova, pušenja ili čak samo starenja. Neki su drugi simptomi, osim osjećaja žeđi, loš zadah i upaljene desni.

Ako imate suha usta, doktori predlažu da prvo povećate unos vode.

Jeff Burgess, bivši klinički docent na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Washington, kaže da se najbolji plan liječenja razlikuje za svakog pojedinca. No najbolje je posjetiti stomatologa koji će vam pomoći pronaći najdjelotvorniji način liječenja.

Dijabetes


Kada imate dijabetes, glukoza se nakuplja u vašoj krvi, prisiljavajući bubrege da prekomjerno rade i pokušaju ga apsorbirati. Kad bubrezi ne mogu pratiti taj tempo, to uzrokuje da proizvedete više urina nego što je normalno.

“Učestalo mokrenje, još jedan uobičajeni simptom, dovest će do žeđi. To dovodi do pijenja više tekućine, što čini začarani krug”, kaže dr. Heather Rosen, ravnateljica UPMC Urgent Carea.

Ovaj simptom se naziva polidipsija, odnosno neutaživa žeđ. Naravno, žeđ nije jedini simptom dijabetesa pa je potrebno posjetiti doktora.

Uzrok žeđi može biti i dijabetes insipidus. Iako nije povezano s dijabetesom, ovo je rijetko stanje bubrega koje uzrokuje značajne neravnoteže u tjelesnim tekućinama. Osobe s tim poremećajem gube velike količine tečnosti zbog pojačanog mokrenja, što rezultira pretjeranom žeđi.

Anemija


Oni koji imaju anemiju bore se sa stvaranjem dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, što rezultira time da se tijelo bori za dobivanje potrebnog kisika. A kako se anemija pogoršava, to može uzrokovati pojačanu žeđ, zajedno s brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora.

“Vaše tijelo gubi crvene krvne stanice brže nego što se mogu nadoknaditi, a gubitak tekućine pokušat će nadoknaditi pokretanjem žeđi”, kaže Rosen.

Prehrana s malo ugljikohidrata


Ako prakticirate prehranu s malo ugljikohidrata, poput popularne keto dijete, možda ćete primijetiti da ste žedniji nego inače. Kako se čini, to je normalna nuspojava.

Kada značajno smanjite unos ugljikohidrata, glikogen se troši. Dakle, dok ste na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata ili pokušavate postići ketozu, gubite vodu dok vaše tijelo sagorijeva svoj pohranjeni glikogen, što vas čini žednijima nego inače.

“Kako se metabolizam mijenja u prvih nekoliko tjedana ketoze, tijelo prolazi kroz promjene u ravnoteži elektrolita i tekućina”, kaže Ginger Hultin, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku: “Neki ljudi osjećaju pretjeranu žeđ i mokre više nego inače.”

Zato je tokom ovakve prehrane neophodno piti puno vode ili druge tekućine s malo ugljikohidrata, piše Men's Health.