Svakih 30 godina

Fabbriche di Careggine je poput italijanske Atlantide.

Prije nekoliko desetljeća ovo selo, nekada s brojnim stanovnicima, potopljeno je kako bi se napravilo mjesta za umjetno jezero Vagli. Ipak, povremeno, Fabbriche di Careggine izranja iz vode.

Ove godine bi se to trebalo dogoditi prvi put u više od 30 godina.

Selo Fabbriche di Careggine smješteno je u provinciji Lucca u Toskani, otprilike sat i po sjeverno od Pise. Njegova historija seže daleko unatrag: već u 13. stoljeću tu su se naseljavali kovači koji su iz obližnjeg planinskog masiva Monte Tambura dobijali željezo.

U 17. stoljeću Fabbriche di Careggine postalo je jedno od najvažnijih proizvodnih mjesta željeza u Italiji, a početkom 1900-ih selo je čak trgovalo i mramorom, piše Travel Book.

No, samo nešto manje od 40 godina kasnije, stanovnici su morali napustiti svoje domove i preseliti se u Vagli di Sotto. Naime, izgradnjom gigantske brane visoke 96 metara cijelo je selo Fabbriche di Careggine nestalo u vodama jezera Lago di Vagli, danas najvećeg umjetnog jezera u Toskani.

Ipak, Fabbriche di Careggine nije zauvijek izgubljeno. Od potonuća sela 1953. godine već se četiri puta pojavilo. Razlog je jednostavan: kad se jezero održava, radnici ispuste vodu. Tada postaju vidljive srednjovjekovne ruševine, uključujući crkvu San Teodoro iz 1590. godine.

Do sada je voda bila ispuštena 1958, 1974, 1983. i posljednji put 1994. godine. Tada je pojavljivanje sela postalo atrakcija, a prema italijanskom časopisu "Dove", 1994. godine ga je navodno posjetilo milion ljudi.

Faktor/Travel Book