Odlični su

Objavljeni su dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja vakcina AstraZenece. Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja pokazuju da su vakcine sigurne i visoko djelotvorne.

U ispitivanju je učestvovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, a dijelom iz Čilea i Perua.

Nema problema s krvnim ugrušcima, 100 posto djelotvorno sprečava teške oblike bolesti. Pokazalo se da su vakcine AstraZenece 79 posto djelotvorne protiv zaraze simptomatskim COVID-19. Također, važno je da vakcine 100 posto učinkovito sprečava teške oblike bolesti.

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Naime, upravo su sumnje u povezanost cjepiva AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena vakcine bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Evropi.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim COVID-19 koju pruža AstraZeneca vakcina ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

- Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu djelotvornost vakcina na novoj populaciji i konzistentni su s rezultatima naših kliničkih ispitivanja. Možemo očekivani snažan učinak protiv COVID-19 po svim dobnim skupinama i ljudima iz različitih podneblja zahvaljujući širokoj upotrebi ove vakcine - rekao je za BBC prof. Andrew Pollard, vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece.

BBC