Istraživanje pokazalo

Velika britanska studija o kombiniranju cjepiva protiv COVID-19 pokazala je bolji imunosni odgovor kod pacijenata koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet sedmica kasnije - dozu cjepiva Moderne.

"Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunosna reakcija na kombinaciju cjepiva doista dobra, zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza cjepiva Oxford-AstraZenece", rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

"Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni cjepiva daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati cjepiva različitih farmaceutskih tvrtki u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha.

Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima se stanovnici još uvijek cijepe prvim dvjema dozama", rekao je Snape.

"Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju cjepiva istog proizvođača kada dobivate drugu dozu... i da je u redu primiti različite vrste cjepiva, osobito ako to ubrzava program cijepljenja", kazao je Snape.

Što ako primite Modernu nakon Astre?

Primite li nakon AstraZenecina cjepiva dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su naučnici s Univerziteta Oxford.

Studijom provedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se cijepljenje Pfizer-BioNTechovim cjepivom, nakon kojeg je uslijedilo cijepljenje Moderninim, pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTechova cjepiva.

Cijepljenje Pfizer-BioNTechovim pa Novavaxovim cjepivom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s cijepljenjem dvjema dozama cjepiva AstraZenece, tvrde znanstvenici.

Rezultati istraživanja Univerziteta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.

Mnoge su zemlje pribjegavale kombinovanju različitih cjepiva i prije nego što su objavljeni pouzdani podaci o tomu jer su se siromašne države suočile s rastućim brojem zaraženih, malim zalihama cjepiva i sporim procesom cijepljenja zbog sigurnosnih razloga.

Dugotrajnost zaštite koju nude cjepiva je pod nadzorom, a zbog porasta broja slučajeva zaraze razmišlja se i o dopunskim dozama. Nove varijante koronavirusa, među kojima su delta i omikron, povećale su pritisak da se kampanja cijepljenja ubrza.