PODUZIMAJU SE MJERE

Ptičji grip se proširio na više država u Indiji, kao i na prijestonicu New Delhi, naveli su danas zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Delhi i Maharashtra, s populacijom većom od 114 miliona ljudi, su među devet država koje su do sada registrovale prisustvo ptičjeg gripa, zbog čega su vlasti morale da preduzmu dodatne mjere kako bi sprečile dalje širenje.

Od nedjelje, grip je prijavljen i u državama Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana, Gujarat i Uttar Pradesh, ali su danas testovi potvrdili da se ta vrsta gripa proširila i na druge oblasti.

Hiljade ptica je eutanazirano nakon što je potvrđeno da je bolest pronađena kod patki, vrana i divljih gusaka. Izbijanje gripa je sada izazvalo uzbunu u industriji živine, jer je šira javnost u mnogim delovima Indije počela da izbegava piletinu i jaja.

Vlada Indije je formirala timove koji će pratiti situaciju u pogođenim dijelovima zemlje.

Dr Chandel, zvaničnik za stočarstvo u Maharashtri, rekao je za AA da su izveštaji poslati iz grada Parbhani potvrdili prisustvo gripa.

“Ptičji grip je potvrđen u uzorcima živine”, rekao je, dodavši da je proces izbacivanja u toku.

On je kazao i da je do sada potvrđen grip samo u jednom mjestu.

U New Delhiju jutros je takođe potvrđeno prisustvo gripa.

“Osam uzoraka uginulih ptica je pokazalo da su pozitivne na ptičji grip”, rekao je direktor odsjeka za stočarstvo Dr Rakesh Singh za AA.

Vlada Delhija već je najavila zatvaranje veletržnice živine Ghazipur na deset dana iz predostrožnosti i zabranila uvoz živih ptica u glavni grad.

Takođe, nekoliko parkova je zatvoreno.

U sjevernoj državi Haryana je registrovano skoro 400.000 uginuća živine u distriktu Panchkula, sve zbog sumnje na ptičji grip.

U Indiji je danas zabilježeno 16.311 novih slučajeva koronavirusa i 161 smrtni ishod u protekla 24 časa.

“Novi smrtni slučajevi povezani sa koronavirusom su u opadanju. Manje od 170 dnevnih smrtnih ishoda je zabiljaeženo nakon 229 dana”, navedeno je u saopštenju.